eDSR-malli oppimisympäristön etusivun uudistuksessa : case: Peda.net - Pähkinärinne, Julia (2024)
Käytettävyys on verkkosivujen keskeinen ominaisuus, joka helpottaa käyttäjän työskentelyä ja tekee käyttäjästä tehokkaamman. Käytettävyyden kehittämiseksi tulee tuntea käyttäjä ja käyttäjän tarpeet perusteellisesti, jotta voidaan luoda käyttäjää palvelevia ratkaisuja. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia oppimisympäristö Peda.netin etusivun käytettävyyttä ja hyödyntää hiljattain esitettyä porrastettua DSR-mallia (eDSR) apuna käytettävyyden parantamisen suunnittelussa. Design science research (DSR) pyrkii löytämään vastauksia ongelmiin monivaiheisen prosessin avulla, jonka tavoitteena on sovittaa yhteen teknologia ja ihmisten tarpeet. eDSR-malli jakaa pitkän DSR-prosessin itsenäisiin helpommin käsiteltäviin portaisiin. Mallia hyödynnettiin projektissa, jonka tavoitteena oli Peda.netin etusivun uudistus. Hyödyntämällä eDSR:lle määriteltyjä validaatiotekniikoita, projekti toteutettiin kolme kuukautta kestäneen ajanjakson aikana, johon sisältyi käyttäjätutkimuksen tekeminen Peda.netin käyttäjien käytöksen tutkimiseksi. Projektissa hyödynnettiin eDSRmallin kahta ensimmäistä porrasta ja niiden avulla saatiin tietoa Peda.netin etusivun käytettävyyden tasosta, luotiin eDSR-mallin mukaisesti kuvaus ongelmasta ja määritellyt tavoitteet Peda.netin etusivun käytettävyyden parantamiseksi, sekä kehitettiin ratkaisuehdotus, joka pyrkii vastaamaan sekä Peda.netin että sen käyttäjien tarpeisiin.