Tekoälyn hyödyntäminen terveydenhuollon diagnostiikassa - Lehtinen, Veeti (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan tekoälyn käyttöä terveydenhuollon diagnostiikassa, sekä siihen liittyviä mahdollisuuksia ja haasteita. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten tekoäly voidaan hyödyntää terveydenhuollon diagnostiikan eri osa-alueilla, sekä millaisia ongelmia siihen liittyy. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa pyrittiin hyödyntämään tuoreita ja vertaisarvioituja tieteellisiä artikkeleita. Tutkielmassa havaittiin, että tekoälyllä on potentiaalia parantaa diagnostiikan tarkkuutta erityisesti lääketieteellisessä kuvantamisessa ja potilasdatan analysoinnissa. Syväoppimismallit, kuten konvoluutioneuroverkot osoittautuivat hyödyllisiksi patologisten muutosten havaitsemisessa ja tekoäly voi analysoida suuria tietomääriä nopeammin ja tarkemmin, kuin muut perinteiset menetelmät. Tekoälyn käyttöön liittyy kuitenkin haasteita, kuten päätöksenteon läpinäkyvyyden puute. Myös tietosuojaan liittyvät ongelmat korostuivat tekoälyn käytössä terveydenhuollossa. Tutkimus osoittaa, että tekoäly on merkittävä väline terveydenhuollon diagnostiikassa ja sen kehittämisessä, mutta sen laajempi käyttöönotto vaati vielä suurimpien ongelmien ratkaisua, sekä säätelyä.