Optimizing Spotify’s business through big data analytics - Heikkinen, Sami (2024)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli selvittää, kuinka big data - analytiikkaa voidaan hyödyntää Spotifyn ilmaiskäyttäjien tehokkaampaan muuntamiseen maksaviksi tilaajiksi. Digitaalisten alustojen ja suoratoistopalveluiden myötä musiikkiteollisuus on kokenut merkittävän murroksen. Spotify on vakiinnuttanut asemansa johtavana toimijana freemiumliiketoimintamallinsa ansiosta, joka yhdistää maksuttoman, mainosrahoitteisen palvelun ja maksullisen premium-tilauksen. Mallin haasteena ovat kuitenkin taloudelliset paineet, jotka korostavat maksavien asiakkaiden merkitystä. Big data -analytiikka tarjoaa tehokkaita työkaluja liiketoiminnan kehittämiseen, sillä sen avulla voidaan kerätä, analysoida ja hyödyntää suuria tietomääriä käyttäjäkokemuksen optimointiin ja asiakassuhteiden vahvistamiseen. Tutkimuksessa sovellettiin big data -analytiikan viitekehystä, joka jakaa analytiikan prosessin kolmeen vaiheeseen: datan keräämiseen, analysointiin ja hyödyntämiseen. Tulokset osoittivat, että big data analytiikka voi paljastaa käyttäjien tarpeita ja käyttäytymismalleja, joiden avulla markkinointitoimia ja muita liiketoimintastrategioita voidaan kohdentaa tarkemmin. Lisäksi big data analytiikan havaittiin parantavan sekä käyttäjähankintaa että asiakaspysyvyyttä hyödyntämällä personoituja suosituksia, kohdennettuja kampanjoita ja strategioita, kuten premium-kokeilujaksoja uusille asiakkaille ja räätälöityjen premium-tasojen kehittämistä asiakaspoistuman vähentämiseksi. Tutkimus nosti esiin tietosuojaan ja eettisiin kysymyksiin liittyviä haasteita, jotka edellyttävät huolellista hallintaa erityisesti käyttäjätietojen turvallisen käsittelyn ja datan eettisen käytön osalta. Jatkotutkimuksia suositellaan big data analytiikkatyökalujen tehokkuuden arvioimiseksi, suoratoistopalveluiden liiketoimintamallien vertailuun ja levy-yhtiöiden kanssa tehtävän yhteistyön kehittämiseksi.