Tekoälyn hyödyntäminen hajautettujen palveluestohyökkäysten havaitsemisessa - Suvilehto, Oskari (2024)
Hajautetut palveluestohyökkäykset eli DDoS-hyökkäykset pystyvät aiheuttamaan merkittäviä vahinkoja, kun palvelujen tai laitteiden toimintakyky estetään ruuhkauttamalla verkkoliikenne. Ongelmana tässä on, että perinteiset DDoS havaitsemismenetelmät eivät riitä enää uusiin mukautuviin hyökkäyksiin. Tämän tutkielman tarkoituksena oli löytää käyttäen tämän päivän kehittynyttä tekoälyä mahdollisiin ratkaisuihin havaita DDoS-hyökkäyksiä. Tutkielma oli toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnetty alan tieteellisiä artikkeleita ja kirjallisuutta. Kirjallisuuskatsauksessa ratkaisuna tutkimusongelmaan löytyi erilaisia tekoälymenetelmiä, joita pystytään käyttämään DDoS-hyökkäysten havaitsemiseen. Osa käsitellyistä menetelmistä pystyi hyvin tarkkoihin tuloksiin. Tärkeää on kumminkin huomioida oikeanlaisen menetelmän valikointi, jotta voidaan päästä tarpeeksi tarkkaan tulokseen DDoS-hyökkäysten havaitsemiseen. Tutkimus korosti, että tekoälymenetelmien onnistunut toiminta edellyttää riittävän ajantasaisen opetusdatan hyödyntämistä, jotta nämä menetelmät voivat torjua myös uusia ja kehittyneempiä DDoS-hyökkäyksiä.