Rinta- ja keuhkosyövän molekyyliprofiloinnin modernit menetelmät - Niemi, Vilma (2024)
Tässä kandidaatintutkielmassa tavoitteena oli perehtyä modernissa syöpätutkimuksessa käytettyjen molekyyliprofiloinnin työkaluihin, niiden sovelluksiin sekä tutustua menetelmiin myös laboratorioprojektissa. Kirjallisessa osassa otettiin tarkasteluun molekyyliprofiloinnin perusteita, yleisimpiä menetelmiä ja niissä hyödynnettäviä biomarkkereita erityisesti rinta- ja keuhkosyöpään keskittyen. Lisäksi kirjallisessa osassa tarkasteltiin perinteisiin patologian menetelmiin kuuluvien, uusien biomarkkereiden käyttökelpoisuutta. Kokeellisessa osassa, eli laboratorioprojektissa tavoitteena oli vertailla digitaalisesta dropletti PCR:tä ja massiivisesta paralleelisekvensoinnista saatuja tuloksia ja laitteistojen herkkyyttä keskenään. Laboratorioprojekti suoritettiin Keski-Suomen sairaala Novan patologian yksikössä, ja tulokset tukivat aiemmin julkaistuja tutkimuksia.