Kajaanin ja Sotkamon muuttoliike iän, koulutustaustan ja taloudellisten indikaattorien näkökulmasta - Lappalainen, Enna (2024)
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan Kajaanin ja Sotkamon muuttoliikettä iän- ja koulutustaustan näkökulmista vuosina 2010–2022 Suomen maakuntien välillä. Tutkimuksen tavoitteena on myös ymmärtää, mihin ja minkä-laisin maakuntiin muuttoliike suuntautuu tulo- ja lähtö maakuntien taloudellisten indikaattorien näkökulmasta. Tutkimuksesta käy ilmi, että Kajaanin ja Sotkamon muuttoliike keskittyy voimakkaimmin naapurimaakuntien, sekä Uudenmaan välille. Molemmat kunnat menettävät kokonaisuudessaan yli 18-vuotiaita perus- keski- ja korkea-asteen muuttajia. Yksityiskohtaisemmassa tarkastelussa Sotkamon vetovoima korostuu erityisesti korkeakoulutettujen nuorten ja yli 30- vuotiaiden joukossa. Kajaani puolestaan menettää muuttajia kaikissa ikä- ja koulutusryhmissä. Tilastollisessa tarkastelussa myös ilmenee, että etäisyyden kasvu tulo- ja lähtöalueiden välillä vähentää muuttojen määrää tilastollisesti merkittävästi. Tuloksissa havaittiin myös, että mediaanitulojen korkeampi taso maakunnissa lisää sekä tulo- että lähtömuuton todennäköisyyttä Kajaanista ja Sotkamosta tilastollisesti merkitsevästi. Maakuntien avoimien työpaikkojen määrän kasvu suhteessa työvoiman määrään oli puolestaan negatiivisesti, ja tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä perus-asteen suorittaneiden tulo- ja lähtömuuttoihin. Työttömyysasteen muutoksilla ei puolestaan havaittu yhtä selkeää yhteyttä tulo- ja lähtömuuttoihin.