Käyttäjäkokemuksen muuttuminen puettavan hyvinvointiteknologian pitkäaikaiskäytössä - Minkkinen, Emmi (2024)
Puettavan hyvinvointiteknologian suurin hyöty saavutetaan, kun se tulee osaksi käyttäjän elämää. Tämä mahdollistaa omasta hyvinvoinnista oppimi-sen ja käyttäytymismuutokset oman terveyden edistämiseksi. Usein käyttä-jien motivaatio käyttää puettavaa hyvinvointiteknologiaa loppuu kuitenkin jo käytön alkuvaiheessa. Käyttäjäkokemuksen onnistuessa tyydyttämään käyttäjää, lisää se todennäköisyyttä, että teknologian käyttöä halutaan jatkaa. Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää miten käyttäjäkokemus muodostui Firstbeat Life -tuotteen yhteydessä ja millaiset tekijät käyttäjäkokemukseen vaikuttivat. Firstbeat Life -tuote koostuu Bodyguard 3 -mittalaitteesta ja siihen linkitetystä Firstbeat Life -mobiilisovelluksesta. Kolmen kuukauden käytön katsottiin edustavan pitkäaikaista käyttöä tämän teknologian kohdalla. Käyt-täjäkokemusta tarkasteltiin hedonisten (mielihyvää tuottavien) ja pragmaat-tisten (käyttöä helpottavien) tekijöiden avulla. Laatutekijöiden onnistumista mitattiin AttrakDiff-mittarilla. Kokonaiskokemusta mitattiin retrospektiivi-sesti kolmen kuukauden käytön jälkeen UX Curve -metodin digitaalisella versiolla iScale. Tämä antoi vastauksen siihen, millaiset tekijät käyttäjäkoke-muksen muodostumiseen ovat vaikuttaneet. Tutkielma toteutettiin kyselytut-kimuksena, jossa osallistujille toimitettiin kysely yhden, kahden ja kolmen kuukauden käytön jälkeen. Kyselyiden vastaukset tuottivat sekä määrällistä että laadullista aineistoa. Tutkielmassa on analysoitu vain neljän osallistujan vastauksia. Lisäksi kaikki osallistujat eivät vastanneet kaikkiin kyselyihin tai niissä esitettyihin kysymyksiin. Tämä on vaikuttanut merkittävästi tulosten analysointiin ja tulosten luotettavuuteen. Kaikki hedoniset ja pragmaattiset laatutekijät, joita tuloksissa pystyttiin tarkastelemaan, onnistuivat tyydyttä-mään käyttäjiä. Pragmaattisten laatutekijöiden kohdalla oli kuitenkin havait-tavissa laskua käytön edetessä, vaikka niiden tulisi nousta käytön oppimisen myötä. Osallistujat kokivat myös pragmaattisten tekijöiden heikentäneen heidän kokonaiskokemustaan teknologiasta. Hedonisissa laatutekijöissä ei tapahtunut juurikaan muutosta käytön edetessä. Sekä hedoniset että prag-maattiset tekijät nostivat osallistujien kokonaiskokemusta teknologiasta. Suunnittelutyössä tulisi kiinnittää huomiota puettavan hyvinvointiteknologi-an pragmaattisten laatutekijöiden onnistumiseen ja varmistaa suuremmalla otannalla, että tutkielmassa tehdyt havainnot ovat valideja.