Maastohiihdon aiheuttama ympäristön PFAS-kuormitus Lahdessa ja Vuokatissa - Seger, Salla (2024)
Per- ja polyfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS) on aineryhmä, johon kuuluu tuhansia kemikaaleja. PFAS-yhdisteitä on käytetty 1950-luvulta lähtien monilla eri teollisuuden aloilla sekä monissa kuluttajakäyttöön suunnatuissa tuotteissa kuten sammutusvaahdoissa, vettä ja likaa hylkivissä vaatteissa, paistinpannuissa sekä suksivoiteissa. PFAS-yhdisteiden haitallisuus perustuu erityisesti niiden pysyvyyteen ympäristössä. PFAS-yhdisteet ovat ominaisuuksiltaan biokertyviä. Ne liikkuvat ilmassa ja vedessä, jonka seurauksena ne leviävät helposti laajoille alueille. Tässä tutkimuksessa tutkittiin suksivoiteista lähtöisin olevien PFAS-yhdisteiden määrää ja laatua hiihtoladulla, ladun alaisessa maaperässä sekä ladun läheisissä pintavesissä. Tutkimus toteutettiin ottamalla lumi-, maa- ja pintavesinäytteitä Lahdessa ja Vuokatissa vuoden 2024 aikana. Lisäksi tutkittiin latukoneesta sekä fluorivoiteella voidellusta suksesta lumeen irtoavien PFAS-yhdisteiden määrää ja laatua. Näytteistä analysoitiin 17 PFAS-yhdistettä. Tutkimuksessa todettiin PFAS-yhdisteitä ladun alaisessa pintamaassa. Myös fluorivoiteella voidellusta suksesta irtosi lumeen PFAS-yhdisteitä. Helmi-maaliskuussa 2024 laduilta otetuissa luminäytteissä ei todettu PFAS-yhdisteitä, jonka perusteella voidaan todeta maaperässä todetuttujen pitoisuuksien kertovan historiallisesta kuormituksesta. PFAS-yhdisteitä on kertynyt pintamaahan aiempien vuosien käytön seurauksena. Yhdisteet hajoavat ympäristössä erittäin hitaasti, joten niitä on kertynyt maaperään vuosien saatossa. PFAS-yhdisteiden haitallisuuteen on reagoitu ja Kansainvälinen Hiihtoliitto on asettanut fluorivoiteiden käyttökiellon Kansainvälisen Hiihtoliiton alaiseen kilpailutoimintaan syksystä 2023 lähtien. Suomen Hiihtoliiton alaisessa kilpailutoiminnassa fluorivoiteiden käyttö on kiellettyä syksystä 2024 lähtien. Se että laduilta otetuista luminäytteistä ei todettu analysoituja PFAS-yhdisteitä määritysrajaa ylittävinä pitoisuuksina, kertoo fluoripitoisten voiteiden käytön olleen talven aikana vähäistä. Myös fluorivoiteiden määrä markkinoilla ja voiteiden koostumus on muuttunut fluorivoiteiden käyttökiellon myötä.