Digitaalisten kaksosten rooli kestävän kehityksen edistämisessä älykaupungeissa - Mestsaninova, Olesja (2024)
Kaupungistuminen aiheuttaa merkittäviä ympäristövaikutuksia, jotka tuovat mukanaan sekä haasteita että uusia mahdollisuuksia kestävälle kehitykselle. Resurssien, infrastruktuurin ja palveluiden kasvava kysyntä luo merkittäviä paineita kaupunkien ekosysteemeille. Älykaupunkien tavoitteena on tarjota kansalaisille etuja, kuten ympäristön kestävyyttä ja korkeatasoista elämänlaatua. Kestävä kehitys on mahdollista edistää hyödyntämällä innovatiivisia teknologioita. Yksi uusimmista ja merkittävimmistä ratkaisuista näihin kaupungistumisen haasteisiin ovat digitaaliset kaksoset, jotka ovat saaneet uutta huomiota kehittyneiden teknologioiden myötä. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia digitaalisten kaksosten roolia kestävän kehityksen edistämisessä älykaupungeissa. Kirjallisuuskatsauksen avulla tarkasteltiin myös muiden teknologioiden, kuten tekoälyn, esineiden internetin ja koneoppimisen, vaikutuksia digitaalisten kaksosten hyödyntämiseen ja niiden kasvavan roolin kaupunkiympäristössä. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että digitaaliset kaksoset tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia kestävän kehityksen edistämiseksi ympäristöllisestä, taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta. Niiden avulla voidaan parantaa kaupunkisuunnittelua, optimoida energiankäyttöä, vähentää ilmastovaikutuksia ja lisätä asukkaiden osallistumismahdollisuuksia. Digitaalisten kaksosten kyky analysoida ja hyödyntää reaaliaikaista dataa tukee päätöksentekoa ja resurssien optimointia. Lisäksi digitaalisten kaksosten yhdistäminen muihin teknologioihin on merkittävästi kasvattanut niiden potentiaalia ja suosiota.