Videoerotuomarijärjestelmän hyödyntäminen jalkapallotuomaroinnissa - Sulkula, Evita (2024)
Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologian rooli jalkapallon tuomaroinnissa on lisääntynyt. Vuonna 2016 tuomarin apuvälineeksi otettiin videoteknologiaa hyödyntävä videoerotuomarijärjestelmä VAR (eng. Video Assistant Referee), jolla tavoiteltiin tuomarin virheiden vähentämistä jalkapallo-otteluissa. Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, millaisia vaikutuksia VAR-järjestelmällä on jalkapalloon sekä miltä VAR-järjestelmän tulevaisuus näyttää. Tutkielma toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, ja se pohjautui useisiin aihetta käsitteleviin tieteellisiin artikkeleihin. Tutkielman tulokset osoittivat, että VAR-järjestelmä on tehnyt jalkapallosta oikeudenmukaisemman lajin, kun tuomarin tarkkuus päätöksenteossa on lisääntynyt ja pelaajien epäurheilijamainen käytös vähentynyt. VAR-järjestelmä on kuitenkin osoittautunut myös ongelmalliseksi, kun sen käyttö on haitannut pelinkulkua, vienyt tunnetta jalkapallo-otteluista ja muuttanut jalkapallokulttuuria. Negatiiviset vaikutukset tuovat haasteita tulevaisuuteen, minkä takia järjestelmän tulevaisuutta on jouduttu pohtimaan paljon. Vaikka tällä hetkellä näyttää, että VAR-järjestelmä saa jäädä jalkapalloon, sitä on kehitettävä tulevaisuudessa.