Riippumattomien venäläisten naistoimittajien kokemuksia urapolusta 2020-luvulla - Uosukainen, Saana (2024)
Maisterintutkielmassa tutkitaan venäläisten naistoimittajien urapolkuja 2020-luvulla. Työ kerää riippumattomien naistoimittajien kokemuksia siitä, miten he näkevä työuransa ja sukupuolen sekä sensuurin vaikutuksen siihen. Maisterintutkielma on laadullinen tutkimus ja se on toteutettu puolistrukturoidulla haastattelulla. Haastateltavat koostuvat ryhmästä, jossa kaikki ovat työskennelleet Moskovan ulkopuolella valtiosta riippumattomassa mediassa uransa aikana. Toimittajia haastateltiin vuoden 2023 aikana. Kerättyä aineistoa tarkastellaan sisällönanalyysin keinoin. Haastateltavien vastaukset on teemoiteltu ja tuloksia peilataan alan aiempaan kirjallisuuteen. Aineistosta voi havaita kolme teemaa: urapolkujen moninaisuuden, sukupuolen ja sensuurin merkityksen työuralle. Venäläisten naistoimittajien uratarinat ovat aineiston perusteella uratarinatyypeistä hierarkkisia tai toimittaja on voinut hallita uraansa oman ideologiansa mukaan. Urapolkuja voidaan tarkastella myös älykkään uran käsitteeseen verraten. Naiset kokevat olleensa uravalinnoissaan aktiivisia ja vastuullisia valinnoistaan. Haastateltavia yhdisti valtion sensuurin ja itsesensuurin kokemukset uralla sekä näkemykset nuorten toimittajien kohtalosta. Urapolkuja erottaa näkemykset omasta journalistisesta urasta ja motivaatio jatkaa journalismissa. Tulosten perusteella naistoimittajat eivät koe sukupuolen merkinneen työuralla. Alan naisjohtajia kuvailtiin kuitenkin miehisillä määritelmillä ja perheen hankkimisen koettiin hidastavan urakehitystä. Naisten valitsema sukupuolittunut strategia on olla tunnistamatta sukupuolen merkitystä.