Uudet lukutaidot Keski-Suomessa - tapaustutkimus koulutuksen vaikuttavuudesta ja jatkokehitysmahdollisuuksista - Valkonen, Elina (2024)
Uudet lukutaidot Keski-Suomessa oli Opetushallituksen rahoittama hanke, jonka tavoitteena oli kehittää esi- ja peruskoulun opettajien TVT- ja ohjelmointiosaamista. Jyväskylän kaupungin ja Jyväskylän yliopiston organisoima täydennyskoulutus järjestettiin enimmäkseen verkkokoulutuksina vuosina 2021–2022. Keskeisenä opetusmenetelmänä koulutuksessa käytettiin työssäoppimisprojekteja, joiden tehtävänä oli jalkauttaa koulutus opettajien työyhteisöön. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli tutkia koulutuksen vaikuttavuutta ja selvittää sen jatkokehitysmahdollisuuksia. Tutkimuksessa sovellettiin aikaisempia arviointimalleja sekä TPACK-viitekehystä. Tutkimusmenetelmänä oli tapaustutkimus ja aineistona toimivat koulutuksen alku- ja loppukyselyt (määrällinen aineisto), työssäoppimisprojektien raportit sekä haastattelut (laadullinen aineisto). Analyysimenetelmänä käytettiin kuvailevaa tilastoanalyysiä sekä teorialähtöistä sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan opettajat ovat monipuolisesti hyödyntäneet koulutuksessa saatuja ideoita TVT:n ja ohjelmoinnin opetuksessa. Koulutuksen jälkeen eniten sovellettu osa-alue oli ohjelmoinnillinen ajattelu, mikä osaltaan osoitti koulutuksella olleen vaikutusta opettajien osaamiseen ja uusien tietojen ja taitojen hyödyntämiseen omassa työssä. Jatkossa TVT- ja ohjelmointikoulutuksia tulisi järjestää koko päivän kestävinä lähitapaamisina, joissa opettajat voivat saada paljon käytännönläheisiä opetusideoita sekä koulutuksesta että kollegoiltaan.