Kansalaisen kyberturvallisuuskoulutuksen nykytila ja kehittäminen Suomessa - Lindroth, Marianne (2024)
Tämä pro gradu -tutkimus tarkastelee kyberturvallisuusosaamisen kehittämistä Suomessa keskittyen erityisesti kansalaisille suunnattuun koulutukseen, eli koulutukseen sellaisille henkilöille, jotka eivät ole kyberturvallisuuden ammattilaisia, mutta käyttävät päivittäin digitaalisia palveluita. Tutkimuksessa selvitetään kansalaisille suunnatun koulutuksen nykytila sekä ke-hittämistarpeet, verrataan Suomen tilannetta muihin EU-maihin ja esitellään tutkimuksen tulosten perusteella muotoiltu kansalaisen kyberosaamisen kehittämisen konsepti. Tutkimuksessa hyödynnetään monimenetelmäistä tutkimusstrategiaa ja menetelminä on käytetty teemoittelua, surveyta, haastatteluja ja Delfoi-menetelmää. Tutkimus painottaa tarvetta systemaattiselle ja jatkuvalle koulutukselle, joka huomioi eri ryhmien erityispiirteet ja tarpeet ja esittää konkreettisia suosituksia poliittisille päättäjille, koulutussektorille, yrityksille ja kansalaisjärjestöille, korostaen koordinoidun ja pitkäjänteisen toiminnan merkitystä kyberturvallisuusosaamisen kehittämisessä. Tämä tutkimus toimii pohjana jatkotutkimuksille ja uusille toimenpiteille, joilla voidaan edistää Suomen kansalaisten digitaalista turvallisuutta ja kyberturvallisuuden perustaitoja.