Puettava teknologia ja teknostressi - Tinnilä, Toni (2024)
Puettava teknologia, kuten älykellot ja älysormukset, ovat yleistyneet merkittä västi kuluttajamarkkinoilla ja niiden odotetiin ylittävän miljardin laitteen rajan jo vuonna 2022. Tämä teknologia tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös haasteita, kuten teknostressiä. Teknostressi, joka tarkoittaa teknologian käytöstä johtuvaa stressiä, on yleistyvä ilmiö teknologian lisääntyvän käytön myötä. Tässä tutkielmassa tarkas tellaankin teknostressin käsitettä, sen aiheuttajia ja vaikutuksia yksilöön, sekä puettavan teknologian roolia teknostressin syntymisessä. Tutkielman teoreettisessa osuudessa olemassa olevasta tutkimustiedosta tunnistettiin stressitekijöitä, jotka olivat sidottavissa puettavan teknologian omi naisuuksiin. Näitä tekijöitä tunnistettiin neljä: teknoinvaasio, teknoylikuormitus, teknomonimutkaisuus ja teknoturvattomuus. Tutkielman empiirisessä osuudessa suoritettiin kyselytutkimus, jossa ky symykset olivat johdettu kirjallisuudesta tunnistettujen stressitekijöiden pohjalta. Kyselyyn saatiin 295 hyväksyttyä vastausta, joista kerättyä dataa tukittiin hyö dyntäen SPSS 28-ohjelmaa. Datalle suoritettiin Exploratiivinen faktori analyysi, jonka pohjalta muodostui kolmifaktorinen malli yksilön stressitekijöistä liittyen puettavaan teknologiaan. Muodostetulle mallille tehtiin konfirmatorinen fakto rianalyysi, jolla varmistettiin mallin validius. Tutkimuksen lopputulemana muodostui malli kolmesta stressitekijästä minkä kautta yksilön kokema teknostressi muodostuu heidän käyttäessään pu ettavaa teknologiaa. Asiasanat: teknostressi, puettava teknologia