Sotaveteraanit ja -invalidit suomalaisessa lehdistössä 1960-luvulta 1990-luvun alkuun - Peltola, Viljami (2024)
Tässä tutkielmassa olen selvittänyt sotaveteraaneihin ja -invalideihin liittyvää uutisointia suomalaisessa sanoma- ja aikakauslehdistössä 1960-luvulta 1990-luvun alkuun saakka. Lähdeaineistoksi valitsin Helsingin Sanomat ja Suomen Kuvalehden, joiden pääkirjoituksia sekä muita kantaa ottavia tekstejä, artikkeleita, reportaaseja ja mielipidekirjoituksia olen analysoinut käyttämällä diskurssianalyysiä. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millainen kuva veteraaneista ja invalideista muodostui lehdistön kautta, ja siinä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi tavoitteena oli antaa yleiskuva siitä, millaista keskustelua veteraaneista ja invalideista käytiin. Yhteiskunnallinen asema ja siihen liittyneet haasteet, joita veteraaniliitot toivat esille 1960-luvun alusta lähtien, olivat lähes koko tutkimusajankohdan ajan kantavana diskurssina veteraaneihin liittyneissä lehtijutuissa. Jonkin verran käsiteltiin myös veteraanien arvostukseen liittyviä asioita. Veteraaneihin suhtauduttiin myönteisesti läpi koko tutkimusajankohdan ajan. 1980-luvun loppupuolelta lähtien keskustelu lehdistössä painottui veteraanien merkityksen, uhrauksien ja sankaruuden korostamiseen. Myös sotainvalideihin liittyneissä lehtijutuissa korostui heidän yhteiskunnallinen asemansa. Erityisesti invalidien lainsäädäntöä ja siihen vaadittuja parannuksia kommentoitiin ahkerasti. Lehtijutuista heijastui invalideja kohtaan voimakas sympatia ja yhteiskunnan kollektiivinen vastuu heidän huolehtimisestaan. Lehdistössä esiin päässeistä sotainvalideista sai hyvin sinnikkään, sopeutuvaisen ja vaatimattoman kuv