Tekoälyn rooli disinformaation leviämisessä ja torjumisessa sosiaalisessa mediassa - Pynnönen, Helmi (2024)
Tekoälyn kehitys on tehnyt disinformaation eli harhaanjohtavan tiedon tahallisesta levittämisestä tehokasta ja vaikeasti tunnistettavaa. Erilaiset tekoälyteknologiat, kuten koneoppiminen ja syväoppiminen, mahdollistavat sisällöntuotannon manipuloinnin sekä disinformaation tehokkaan levittämisen sosiaalisen median alustoilla. Lisäksi sosiaalinen media tarjoaa otollisen ympäristön disinformaation levittämiselle tiedon faktantarkistuksen ollessa alustoilla haastavaa. Toisaalta tekoälyteknologioita voidaan kuitenkin hyödyntää myös disinformaation tunnistamiseen ja torjumiseen sosiaalisessa mediassa. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli ymmärtää tekoälyn rooli sekä disinformaation leviämisessä että sen torjumisessa sosiaalisen median kontekstissa. Tutkimuksessa todettiin tekoälypohjaisten syväväärennösten, sosiaalisten bottien ja mikrokohdentamisen olevan tyypillisiä disinformaation levittämiseen hyödynnettyjä teknologioita. Toisaalta tutkimustulosten perusteella erilaiset kone- ja syväoppimismenetelmät mahdollistavat myös disinformaation torjumisen sosiaalisessa mediassa. Tämä tutkimus toteutettiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, joka perustuu 42 lähteen analyysiin.