Lantionpohjan toimintahäiriöiden yhteys fyysiseen suorituskykyyn neljän vuoden seurantatutkimuksessa vaihdevuosi-ikäisillä naisilla - Tulomäki, Iina (2024)
Naisilla ikääntymiseen liittyvä fyysisen suorituskyvyn heikentyminen alkaa aikaisemmin ja tapahtuu nopeammin kuin miehillä. Tämän biologisten sukupuolten ikääntymiseen liittyvän eroavaisuuden taustalla olevia tekijöitä on tärkeä selvittää, jotta naisten terveyttä ja toimintakykyä pystytään tukemaan kohdennetuilla interventiolla eri elämänvaiheissa. Yhtenä eroa selittävänä tekijänä on esitetty lantionpohjan toimintahäiriöitä. Lantionpohjan toimintahäiriöistä aiheutuvien oireiden välttäminen voi vähentää fyysistä aktiivisuutta ja johtaa fyysisen suorituskyvyn heikentymiseen. Tämän pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, ovatko lantionpohjan toimintahäiriöt yhteydessä fyysisen suorituskyvyn heikentymiseen vaihdevuosi-ikäisillä naisilla neljän vuoden seurannassa. Lisäksi tutkielmassa selvittiin poikkileikkausasetelmalla, ovatko lantionpohjan toimintahäiriöistä liikunnan harrastamiseen koetut haitat yhteydessä heikompaan fyysiseen suorituskykyyn. Tutkielma tehtiin yhteistyössä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Gerontologian tutkimuskeskuksen kanssa ja tutkielman aineistona hyödynnettiin ERMA- sekä EsmiRs-tutkimusten aineistoja. Tutkittavat olivat 47–55-vuotiaita vaihdevuosi-ikäisiä naisia (n = 298). Tutkielmassa lantionpohjan toimintahäiriöistä käsiteltiin virtsa- ja ulosteinkontinenssia sekä laskeumaoireita, joiden esiintyvyyttä ja koettua haittaa liikunnan harrastamiseen arvioitiin kyselylomakkeen avulla. Fyysisen suorituskyvyn mittareina olivat polven ojennusvoima, kuuden minuutin kävelymatka, esikevennyshypyn korkeus sekä käden puristusvoima. Aineiston analyysi toteutettiin IBM SPSS Statistics 28 -ohjelmalla. Analyysimenetelminä käytettiin Spearmanin järjestyskorrelaatiota sekä lineaarista regressiota. Lantionpohjan toimintahäiriöiden esiintymisen ei havaittu olevan yhteydessä fyysisen suorituskyvyn muutoksiin neljän vuoden seurannassa. Kuitenkin poikkileikkausasetelmalla tarkasteltuna havaittiin, että suolen ja peräaukon oireista hikoiluttavan (β = -0,12; p = 0,042) sekä ponnistelua edellyttävän (β = -0,11; p = 0,041) liikunnan harrastamiseen koetut haitat olivat tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä lyhyempään kävelymatkaan kuuden minuutin kävelytestissä. Lisäksi rakon ja virtsaamisen oireista koettu haitta kevyen liikunnan harrastamiseen oli tilastollisesti merkitsevästi yhteydessä matalampaan esikevennyshypyn korkeuteen (β = -0,12; p = 0,028). Lantionpohjan toimintahäiriöiden esiintyminen ei selittänyt fyysisessä suorituskyvyssä neljän vuoden aikana tapahtuneita muutoksia. Tutkielman tulokset antavat kuitenkin viitteitä siitä, että lantionpohjan toimintahäiriöistä koetut haitat liikunnan harrastamiseen voivat olla yhteydessä heikompaan fyysiseen suorituskykyyn. Tässä tutkielmassa näitä yhteyksiä tutkittiin poikkileikkausasetelmalla, joka ei mahdollista kausaliteetin tulkintaa. Jatkossa tutkimusta tulisi jatkaa pitkittäisasetelmalla ja pidemmällä seuranta-ajalla huomioiden oireista koetut haitat liikunnan harrastamiseen sekä fyysisen suorituskyvyn eri osa-alueet.