Prosessilouhinnan mahdollisuudet ja haasteet organisaatioissa - Saarelainen, Sami (2024)
Prosessilouhinta on data-analytiikkaa ja prosessimallintamista yhdistävä teknologia, joka mahdollistaa organisaatioiden toiminnan tarkastelun ja parantamisen. Koska organisaatiot ovat yhä kiinnostuneempia hyödyntämään todisteisiin perustuvaa tietoa kilpailuedun saavuttamiseksi, prosessilouhinta on saanut kasvavaa suosiota. Tässä tutkielmassa tarkastellaan prosessilouhintaa sen mahdollisuuksien ja haasteiden näkökulmasta organisaatioiden liiketoimintaprosessien hallinnassa (BPM). Tutkielman tavoitteena on selvittää kirjallisuuskatsauksen avulla, kuinka prosessilouhinta voi edistää liiketoimintaprosessien kehittämistä ja millaisia esteitä sen implementaatiossa ja harjoittamisessa kohdataan. Kirjallisuuden perusteella tutkielmassa tunnistetaan prosessilouhinnan keskeiset mahdollisuudet, jotka jäsennetään BPM:n avainelementtien – strategisen linjauksen, hallinnan, ihmisten ja kulttuurin sekä metodien ja IT:n – mukaan. Näihin mahdollisuuksiin kuuluvat muun muassa prosessien läpinäkyvyyden parantaminen, analyysien monipuoliset kyvykkyydet ja dataan perustuvan päätöksenteon tukeminen. Näiden avulla voidaan parantaa resurssien hyödyntämistä, mikä tukee organisaation suorituskykyä ja strategiaa. Samalla kuitenkin ilmenee haasteita, kuten rajoittunut datan saatavuus, monimutkainen datan esikäsittely sekä haasteet johtamisessa ja prosessilouhintaan tarvittavassa osaamisessa, jotka hankaloittavat prosessilouhinnan harjoittamista. Tämä tutkielma laajentaa ymmärrystä prosessilouhinnan mahdollisuuksista ja haasteista liiketoimintaprosessien hallinnassa, tarjoten näkökulmia jatkotutkimukselle ja käytännön suosituksia sen tehokkaampaan hyödyntämiseen organisaatioissa.