Generatiivinen tekoäly ja työn murros: vaikutukset työllisyyteen ja työn tuottavuuteen vakuutusalalla - Ruohonen, Janne (2024)
Teknologian kehitys on kautta aikojen muokannut maailmaa ja ihmisten elämää. Teknologisen kehityksen merkittäviin edistysaskeliin on kuitenkin liittynyt myös epävarmuutta ja pelkoa tulevasta. Huolimatta siitä, että teknologisten murrosten aikakaudet ovat lisänneet hyvinvointia ja talouden kasvua, ovat ne tarkoittaneet aina myös jonkin aikakauden päättymistä. Elämme tällä hetkellä keskellä tietotekniikan, automaation, robotiikan ja tekoälyn kiivainta murrosvaihetta. Tässä tutkielmassa pohditaan sitä, miten generatiivinen tekoäly vaikuttaa työntekoon, työllisyyteen ja työn tuottavuuteen osana tämänhetkistä teknologista murroskautta. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan generatiivisen tekoälyn roolia työn murroksessa. Aluksi tutustutaan teknologisten vallankumousten rooliin historiassa sekä siihen, mitä vaikutuksia niillä on ollut työelämään, työn kysyntään ja tuottavuuteen sekä erilaisten tehtävien ja ammattien olemassaoloon. Tämän jälkeen tarkastellaan sitä, miten teknologinen vallankumous muuttaa työtä tulevaisuudessa. Erityisesti pyritään selvittämään, miten generatiivinen tekoäly vaikuttaa työhön ja työn tulevaisuuteen vakuutustoimialalla. Vakuutusalaa käsitteleviä tieteellisiä julkaisuja generatiivisen tekoälyn vaikutuksista työllisyyteen ja työn tuottavuuteen on vielä varsin vähän. Tässä tutkimuksessa tutustutaan aiheeseen tieteellisten julkaisujen lisäksi myös vakuutustoimialaa koskevien webinaarien ja podcastien sekä vakuutusalalla toimivien yritysten blogien ja muun viestinnän kautta. Työn empiirisessä osassa pyritään selvittämään, onko generatiivisen tekoälyn käyttöönotolla ja yleistymisellä havaittavissa vaikutuksia työllisyydessä tai työn tuottavuudessa. Tarkastelun pohjana on Jason Yu:n ja Cheryl Qi:n tutkimus generatiivisen tekoälyn vaikutuksista Yhdysvaltojen sadan suurimman pörssiyrityksen tuottavuuteen ja työntekijämäärään. Empiirinen osa toistaa heidän tutkimuksen tutkimuskysymyksen. Asiaa tarkastellaan tuoreemman, vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen tilinpäätöstietojen pohjalta. Pidempi tarkastelujakso saattaa tuoda mahdolliset muutokset työllisyydessä ja tuottavuudessa selvemmin esille.