Outlining the Digital Education Games Ecosystem in Finnish Basic Education - Matero, Mea (2024)
Digitaalisten opetuspelien käytön suosio on kasvussa kouluissa. Tämän tutkimuksen päätavoitteena oli hahmottaa ja analysoida digitaalisten oppimispelien ympärille rakentuvaa ekosysteemiä (Digital Education Games Ecosystem, DEGE) Suomen perusopetuksessa tarkastelemalla sidosryhmiä ja komponentteja aikaisemman kirjallisuuden sekä opettajien haastattelujen avulla. Tutkimuksessa käytettiin kvalitatiivista lähestymistapaa opettajien näkökulmien selvittämiseksi. Opettajat voidaan nähdä olevan ekosysteemin keskiössä ja haastattelujen avulla selvitettiin tutkimukseen mukaan valittujen opettajien näkemyksiä si-dosryhmien ja komponenttien välisestä vuorovaikutuksesta. Keskeiset löydökset osoittivat, että opettajat pitävät oppimispelejä ja digitaalisia välineitä yleisesti trendikkäinä työkaluina opetuksessa, erityisesti matematiikan ja kielten oppiaineissa. Kuitenkin erilaiset haasteet, kuten rajallinen koulutus, aikarajoitteet, taitojen tai tiedon vajavuus sekä infrastruktuuripuutteet, vaikuttavat olevan esteenä laajemmalle käyttöönotolle. Opettajien uskomukset ja itsevarmuus teknologian käytössä havaittiin tärkeiksi tekijöiksi, jotka vaikuttavat oppimispelien hyödyntämisessä opetuksen aikana. Oli myös huomattavissa eroja sidosryhmien keskinäisessä vuorovaikutuksessa, jota voitaisiin hyödyntää jatkotutkimuksissa tiedon puutteen tai infrastruktuuriongelmien selvittämisessä. Tutkimustyön päätteeksi saadut havainnot tukevat aiempia tutkimuksia, jotka korostavat pedagogisten asenteiden ja osaamisen merkitystä teknologian käytössä kouluissa sekä ymmärrystä ekosysteemin ja sen rakentumisen tärkeydestä digitaalisten oppimispelien ympärille.