Kyberturvallisuuden tehokkaampi hyödyntäminen organisaatioiden jatkuvuudenhallinnassa nyt ja huomenna - Postareff, Sadetta (2024)
Jatkuvuudenhallinta organisaatioissa on kaiken toiminnan perusedellytyksiä. Ilman sitä toimijat eivät ei pysty toipumaan niiden liiketoimintaa merkittävästi häiritsevistä, tai kokonaan keskeyttävistä tapahtumista riittävän tehokkaasti ja nopeasti. Jatkuvasti ja nopeasti digitalisoituvassa yhteiskunnassa organisaatiot eivät voi enää toimia kybermaailman ulkopuolella, ja näin ollen kyberuhat muodostavat näille koko ajan merkityksellisemmän uhkakentän. Siksi kyberturvallisuuden merkitys jatkuvuudenhallinnan osana kasvaa jatkuvasti ja myös nousevien uhkien tunnistaminen on entistä kriittisempää. Organisaatiokenttä on hyvin moninainen ja hajautunut niin toimijoiden koon kuin resurssienkin puolelta, joten myös varautumisen käytänteet ja toimintatavat vaihtelevat tällä puolella laajasti. Lainsäädännön, standardien ja auditointikriteeristöjen, viranomaistoimintaa ohjaavien vaatimusten ja asiantuntijapalautteiden avulla haetaan parhaita käytänteitä, jotka toimisivat erikokoisissa organisaatioissa toimialasta riippumatta. Tutkimuksessa selvitetään teoreettisen tiedon, kirjallisuuskatsauksen, sekä empiirisen tutkimuksen keinoin kyselyiden ja haastatteluiden avulla mitkä ovat merkittävimpiä tämänhetkisiä ja nousevia kyberuhkia, miten hyvin kyber-turvallisuus on huomioitu ja tunnistettu tällä hetkellä osana organisaatioiden jatkuvuudenhallintaa, sekä mitä keinoja näiden osa-alueiden vuorovaikutuksen parantamiseen ja tehostamiseen voidaan tunnistaa ja kehittää jatkoa ajatellen ennakoivasti, minimoiden toiminnan jatkuvuuteen vaikuttavia kyberuhkia. Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa katsaus organisaatioiden jatkuvuutta vaarantaviin kyberuhkiin nyt, sekä ennakoivasti tulevaisuuden trendit huomioiden. Samalla pyritään tarjoamaan erikokoisiin toimintaympäristöihin soveltuvaa tietoa kyberturvallisuuden keinojen tehokkaammasta hyödyntämisestä jatkuvuudenhallinnan osana.