Users' perceptions of privacy in cookie consent requests with deceptive design - Tuokkola, Noora (2024)
Tämä pro gradu -tutkielma vastasi kasvavaan tarpeeseen ymmärtää ja suojella käyttäjien yksityisyyttä harhaanjohtavien muotoilukeinojen (tunnetaan myös nimillä pimeät käytännöt ja synkät suunnittelumallit) käytön lisääntyessä etenkin evästepyynnöissä, joilla on merkittävä rooli käyttäjien mahdollisuuksiin kontrolloida yksityisyyttään. Tutkimuksessa selvitettiin, millaiseksi käyttäjät havaitsevat yksityisyytensä sellaisissa evästepyynnöissä, joissa on käytetty harhaanjohtavaa muotoilua. Lisäksi tutkittiin, millainen vaikutus harhaanjohtavalla muotoilulla on näihin havaintoihin. Aiempien tutkimusmallien pohjalta tutkimusta varten luotiin teoreettinen viitekehys ymmärtämään käyttäjien yksityisyyden havaintoja. Viitekehys koostui neljästä vaikuttavasta tekijästä, jotka toimivat ohjaavina teemoina läpi tutkimuksen: yksityisyyden huolet, kontrolli omasta yksityisyydestä, luottamus (eväste)tietojen kerääjää kohtaan ja havaitut riskit yksityisyydelle. Tutkimus toteutettiin menetelmätriangulaationa yhdistelmällä käyttäjätestausta, ääneenajattelua ja puolistrukturoitua teemahaastattelua, jotta saataisiin mahdollisimman kokonaisvaltainen ymmärrys käyttäjien havainnoista. Tulokset osoittivat, että harhaanjohtava muotoilu heikensi käyttäjien havaitsemaa kontrollia yksityisyydestään sekä luottamusta evästetietojen kerääjää kohtaan. Vaikutus havaittuihin yksityisyyden huoliin ja riskeihin oli vähäisempi ja vaihtelevampi. Vaikka käyttäjät ovat saattaneet tottua sietämään ja sivuuttamaan harhaanjohtavaa muotoilua, niin pääasiallisesti tulokset kuitenkin osoittivat harhaanjohtavan muotoilun negatiivisen vaikutuksen käyttäjien havaintoihin yksityisyydestään. Tulokset käyttäjien yksityisyyden kokonaishavainnoista harhaanjohtavissa evästepyynnöissä vaihtelivat riippuen muotoilukeinosta ja kontekstista sekä käyttäjien tottumuksista ja kiinnostuksesta omaa yksityisyydensuojaa kohtaan. Siitä huolimatta tulokset kuitenkin viittasivat eniten siihen, että yksityisyys koettiin vaarantuneeksi, aliarvostetuksi ja suojattomaksi. Tulokset yhdessä aiemman tutkimuksen ja lainsäädännön kanssa korostavat tarvetta lopettaa harhaanjohtavan muotoilun käyttö ja sitoutua sisäänrakennetun yksityisyydensuojan muotoiluperiaatteisiin.