Teknologiaportfolion tuottama arvo IT-palveluiden jatkuvuuden kannalta: tapaustutkimus - Hämäläinen, Aleksandra (2024)
Pro gradu -tutkielma käsittelee IT-portfolionhallintaa ja sen vaikutuksia orga-nisaation IT-palveluiden jatkuvuuteen sekä tuotettuun arvoon. Tutkimus to-teutettiin laadullisena tapaustutkimuksena ja tutkimusmenetelmänä toimi suunnittelutoimintatutkimus. Tutkimus suoritettiin osana projektia kohdeor-ganisaatiossa, joka on Suomessa toimiva suuri asiantuntijapalveluita tarjoava yritys. Tutkimus vastasi kahteen keskeiseen tutkimuskysymykseen: 1) Miten teknologiaportfoliolla voidaan mahdollistaa IT-palveluiden jatkuvuutta? sekä 2) Miten teknologiaportfolio tuottaa kohdeorganisaatiolle arvoa? Teoreettisessa osiossa käsiteltiin IT-portfolion- ja sovellusportfolionhallintaa sekä maturiteetin merkitystä portfolioiden tehokkuudelle. IT-palveluiden jatkuvuutta ja jatku-vuuden hallintaa tarkasteltiin erityisesti elinkaaren hallinnan sekä tiedonhal-linnan näkökulmista. Empiirisessä osiossa tutkittiin, miten teknologiaportfolio edistää kohdeorganisaation jatkuvuutta ja tuottaa arvoa. Tapaustutkimuksessa luotuna IT-artefaktina toimi teknologiapalvelu- ja -sovellusportfolio, jonka suunnittelussa ja rakentamisessa pyrittiin ratkaisemaan kohdeorganisaatiossa esiinnousseet haasteet sekä vaatimukset. Tutkimus osoitti, että tehokas tiedon-hallinta, metatietojen hallinta sekä dokumentoinnin systematisointi ovat kes-keisiä tekijöitä portfolionhallinnassa ja IT-palveluiden jatkuvuuden varmista-misessa. Tutkimuksessa osoitettiin teknologiaportfolion tuovan kohdeorgani-saatiolle arvoa keskitetyn ja dynaamisen tiedonhallinnan sekä tehokkaan elin-kaarenhallinnan kautta, mahdollistaen organisaatiolle paremman näkyvyyden palveluihin ja sovelluksiin sekä vähentäen dokumentoinnin hajanaisuutta.