Laki poikkeusolojen vakuutustakuusta meri- ja kuljetusvakuutuksessa - Haastattelututkimus - Turpeinen, Sami (2024)
Kriisi- ja valmiuslainsäädäntöä on toistaiseksi tutkittu hyvin vähän. Laki poikkeusolojen vakuutustakuusta on kriisi- ja valmiuslainsäädäntöön kuuluva erityislaki, jota ei ole vielä kertaakaan sovellettu. Tässä työssä haluttiin selvittää missä määrin lain ja aiempien valtion vakuutustakuuta koskevien säädösten tavoitteet tulisivat toteutumaan lakia sovellettaessa, sekä miten laki vastaa taloudellisten toimijoiden odotuksia ja edistää huoltovarmuuden toteutumista. Johdatuksena käsitellään tutkimuskirjallisuuden pohjalta julkisen vallan toimintaa vakuutusmarkkinoilla, meri- ja kuljetusvakuutuksen erityispiirteitä sekä lainsäädännön tavoitteellisuutta. Lisäksi esitellään lain keskeisimmät säännökset. Tutkimukseen haastateltiin kymmentä ylemmän suomalaisen oikeustieteellisen perustutkinnon suorittanutta asiantuntijaa, jotka toimivat meri- ja kuljetusvakuutusta läheisesti sivuavissa ammattirooleissa. Haastattelut suoritettiin puolistrukturoituina videohaastatteluina ja aineistolle suoritettiin ryhmittely sekä teemoittelu ennen sisällönanalyysiä. Haastattelurunko rakentui lain poikkeusolojen vakuutustakuusta sekä sitä edeltävien säädösten esitöistä sekä valtioneuvoston päätöksistä poimittuihin tavoitteenasetteluihin.