E-urheilun pimeä puoli - Palkio, Niko (2024)
Tutkielmassa tarkasteltiin elektronisen urheilun eli e-urheilun kehitystä, toimintamalleja ja sen kohtaamia haasteita. Tutkielma tehtiin kuvailevana kirjallisuuskatsauksena, jossa etsittiin aiheeseen liittyviä mahdollisimman laadukkaita ja tuoreita lähteitä, joista koostettiin tutkielman sisältö. E-urheilu on 1990-luvulta alkaen kehittynyt nopeasti ja saavuttanut merkittävän aseman sekä viihde- että urheilualalla. Se kattaa useita pelimuotoja ja on kasvanut ammattimaiseksi lajiksi, jossa kilpailijat kehittävät mentaalisia ja teknisiä taitojaan. Keskeisiä haasteita ovat huijaaminen, doping ja ottelumanipulaatio, jotka vaarantavat kilpailun reiluuden ja lajille tärkeän eettisen pohjan. Huijauksia estetään muun muassa anti-cheat-teknologioilla, koneoppimiseen perustuvilla valvontajärjestelmillä ja yhteisöpohjaisella valvonnalla. Dopingin ja ottelumanipulaation torjunta on vaikeampaa sääntelyn hajanaisuuden vuoksi. Kansalliset ja kansainväliset järjestöt, kuten Esports Integrity Commission, pyrkivät kuitenkin edistämään reilua peliä yhtenäisten sääntöjen avulla. Tutkielma tuo esille tarpeen kehittää laajempaa sääntelyä ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä, jotta e-urheilun kasvu ja kestävä kehitys voidaan turvata.