Metsäkurjenpolven kukkien ominaisuuksien ja sukupuolen periytyvyys - Varjos, Aino (2024)
Kukkien ominaisuuksien periytyvyyden tutkiminen on tärkeää, koska se auttaa ymmärtämään, miten kasvit sopeutuvat ympäristöönsä ja erityisesti pölyttäjiinsä. Kukkien ominaisuuksien periytyminen on keskeinen osa kasvikunnan monimuotoisuutta ja evoluutiota. Tässä tutkimuksessa käsitellään metsäkurjenpolven (Geranium sylvaticum) kukkien ominaisuuksien periytyvyysastetta sekä sukupuolen vaikutusta ominaisuuksiin. Metsäkurjenpolvi kuuluu koppisiemenisiin kasveihin, joilla kukka on lisääntymiseen erikoistunut osa. Kukka koostuu verholehdistä, terälehdistä, emiöstä ja/tai hetiöstä. Nämä ominaisuudet voivat olla joko geneettisiä tai niiden muodostumiseen ovat voineet vaikuttaa ympäristötekijät. Tutkimuksen tarkoituksena oli osoittaa kuinka suurelta osin metsäkurjenpolven kukkien ominaisuudet ovat perinnöllisiä. Tutkimuksessa mitattiin valittuja parametreja noin 100 jälkeläissukupolven kasvista sekä noin 30 vanhempainsukupolven kasvista. Kaikki tutkimuskasvit kasvavat samassa paikassa pienellä peltoalalla. Kukat mitattiin kuvaamalla kukan osia millimetripaperin päällä kameralla kenttäolosuhteissa sekä käsittelemällä kuvia kuvankäsittelyohjelmalla ja mittaamalla sen avulla näistä kuvista valitut parametrit. Näistä laskettiin heritabiliteettiarvot sekä tutkittiin sukupuolen vaikutusta ominaisuuksiin riippumattomalla t-testillä sekä sukupuolen vaikutusta ominaisuuksien periytyvyyteen yksisuuntaisella varianssianalyysilla. Kukan kokoon vaikuttavien ominaisuuksien, kuten terälehden pinta-alan ja pituuden sekä kukan pinta-alan ja halkaisijan perinnöllisyysaste oli korkea. Kukan värin perinnöllisyysaste oli matala. Sukupuoli vaikutti ominaisuuksista eniten kukan kokoon sekä kukkaversojen määrään, mutta sukupuoli ei vaikuttanut tilastollisesti merkitsevästi väriin. Äidin sukupuoli ei vaikuttanut jälkeläisen ominaisuuksien periytyvyyteen, mutta vanhemman sukupuoli vaikutti voimakkaasti jälkeläisen sukupuoleen. Metsäkurjenpolven kukkien ominaisuudet olivat siis voimakkaasti periytyviä ja sukupuolella oli selkeä vaikutus kukan kokoon, emikasvien kukkien ollessa pienempiä kuin kaksineuvoisten kasvien kukkien. Kukan väri ei periytynyt kovin voimakkaasti, eikä sukupuolella ollut siihen suurta vaikutusta. Tämän populaation kukat olivat kuitenkin kaikki hyvin saman sävyisiä, joten myöskään suurta vaihtelua värissä ei ollut.