Sosiaalisen vastuullisuuden muodostuminen liikunta- ja urheiluorganisaatioiden vastuullisuusviestinnässä - Virtanen, Roosa (2024)
Tämän tutkielman tavoitteena oli selvittää, miten sosiaalista vastuullisuutta muodostetaan liikunta- ja urheiluorganisaatioiden vastuullisuusviestinnässä. Tutkimuskontekstina toimi Suomen kolme suurinta lajiliittoa: Palloliitto, Voimisteluliitto ja Jääkiekkoliitto. Tutkielmassa lähestyin vastuullisuusviestintää konstitutiivisesta näkökulmasta, jonka mukaan viestintä nähdään jatkuvana prosessina, jossa kielen avulla muodostetaan, neuvotellaan ja muutetaan merkityksiä. Lajiliittojen vastuullisuusviestintää tutkin vastuullisuusraportoinnin kautta. Tutkielman aineiston keräsin lajiliittojen nettisivuille koostetuista vastuullisuusosioista ja niihin liittyvistä keskeisistä dokumenteista. Aineistoa analysoin abduktiivisesti teemoittelulla. Analyysin lopputuloksena muodostin kolme teemaa, jotka kuvaavat sosiaalisen vastuullisuuden muodostamisen tapoja Suomen kolmen suurimman lajiliiton vastuullisuusraportoinnissa. Tutkielman tuloksen näyttävät, että sosiaalista vastuullisuutta muodostettiin lajiliittojen vastuullisuusraportoinnissa kolmen teeman kautta: jatkuvaa muutosta korostamalla, yhteisvastuullistamisella ja sopimuksiin sitoutumisella. Jatkuvan muutoksen korostamisen teema kuvaa sosiaalisen vastuullisuuden käsityksen ja käytänteiden muodostumista historian saatossa sekä niiden jatkuvaa kehittymistä. Yhteisvastuullistamisen teema kuvaa sosiaalisen vastuullisuuden muodostumista vastuullisten toimijoiden kautta, jotka yhdessä luovat sosiaalisesti vastuullista toimintaympäristöä. Sopimuksiin sitoutumisen teema kuvaa sosiaalisen vastuullisuuden muodostumista sidosryhmätyöhön osallistumisen ja sidosryhmän jäsenten osallistamisen kautta, sekä yhteistyön tuloksena muodostuneiden sopimusten noudattamisen kautta. Tutkielman tulokset osoittavat, että sosiaalisen vastuullisuuden luominen organisaation teksteiksi ja vastuullisuusraportoinniksi on tärkeää, jotta sosiaalisen vastuullisuuden ymmärrys voi kehittyä. Tutkielma soveltaa aikaisempia tutkimuksia ja teoreettista viitekehystä vielä suhteellisen tuntemattomassa liikunta- ja urheiluorganisaatioiden kontekstissa. Tutkielman tuloksia voi hyödyntää vastuullisuusraportoinnin tarkastelemisessa voittoa tavoittelemattomalla sektorilla, jossa selkeitä toimintalinjoja vastuullisuusraportoinnille ei toisteiseksi ole olemassa.