Stilfigurer i Svenska folkpartiets allmänspråkliga och lättlästa valprogram för riksdagsvalet 2023 - Heiskanen, Kira (2024)
Tämän maisterintutkielman tarkoituksena on selvittää retorisia tyylikeinoja, tyylillisiä mukautuksia ja tyylillisiä eroja Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen eli RKP:n yleiskielisessä ja selkokielisessä eduskuntavaaliohjelmassa vuonna 2023. Tutkimuksen aineistona on RKP:n eduskuntavaaliohjelmat ruotsin kahdella kielimuodolla, yleiskielellä ja selkokielellä, vaalivuotena 2023, jolloin aineisto koostuu tarkemmin verkkoteksteistä. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on kielellinen saavutettavuus ja tyylioppi. Analyysimetodina on vertaileva, laadullinen tyylianalyysi. Tutkimus osoittaa, että RKP:n yleis- ja selkokielisessä eduskuntavaaliohjelmassa ilmenee samoja tyylikeinoja. Sekä yleis- että selkokielisessä vaaliohjelmassa ilmenee anaforia, epiforia, antiteesejä, metaforia ja synekdokeita. Yleiskielisessä vaaliohjelmassa ilmenee lisäksi personifikaatioita, alluusiota ja muita piirteitä toisteisuudesta. Selkokielisessä vaaliohjelmassa ilmenee myös piirteitä toisteisuudesta, ja siinä on myös yksittäinen sanapari. Molemmat vaaliohjelmat ovat tyyliltään retorisia tyylikeinojen käytön takia, mutta yleiskielistä versiota voidaan pitää retorisempana. Tutkimus osoittaa myös, että tyylikeinojen sopeuttaminen yleiskielisestä eduskuntavaaliohjelmasta selkokielelle on tarkoittanut usein tyylikeinollisten ilmausten karsimista, sillä sisältöäkin on karsittu paljon selkomukautuksessa. Selkokielisessä vaaliohjelmassa saatetaan puolestaan välittää informaatiota tyylikeinollisten ilmausten kanssa, vaikka vastaavaa informaatiota on välitetty yleiskielellä ilman tyylikeinoja.