Yli 77-vuotiaat jyväskyläläiset liikkujina : harrastetut lajit ja asuinalueella sijaitsevien liikuntapaikkojen tiheyden sekä sosioekonomisen aseman yhteydet harrastettujen lajien määrään - Peltomaa, Heli (2024)
Ikääntyneet henkilöt ovat nykyään terveempiä ja toimintakykyisempiä, mutta terveyserot eri sosioekonomisessa asemassa olevien välillä ovat kasvaneet. Liikunnan harrastamisen avulla voidaan ylläpitää terveyttä ja toimintakykyä, mutta liikunnan harrastamista voivat rajoittaa sosioekonomisen aseman lisäksi asuinpaikkojen väliset erot liikkumismahdollisuuksissa. Tutkimustietoa vanhempien ikäryhmien liikunnan harrastamisesta ja harrastamisen paikoista on rajallisesti. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, mitä liikuntalajeja yli 77-vuotiaat jyväskyläläiset raportoivat harrastavansa säännöllisesti, harrastetaanko liikuntaa sisä- vai ulkoliikuntapaikoilla, ja ovatko henkilön sosioekonominen asema ja asuinalueen liikuntapaikkojen tiheys yhteydessä harrastettujen liikuntalajien määrään.