Onko unen laadulla ja maksimivoiman kehittymisellä yhteyttä? - Dillström, Pinja (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää unen laadun vaikutuksia maksimivoiman kehittymiseen sekä voimaharjoittelun vaikutuksia unen laatuun. Aihe on tärkeä koska uni on ihmisille psyykkisesti ja fyysisesti tärkeää ja uniongelmat ovat yleisiä väestössä. Voimaharjoittelu voi olla hyvä keino unen laadun parantamiseksi, mutta lisätutkimusta tarvitaan. Tutkimukseen osallistui 169 perustervettä tutkittavaa. Suurin osa tutkittavista oli naisia ja loput miehiä, iältään 18–45-vuotiaita. Kaikki tutkittavat olivat vähän liikkuvia ja aloittelijoita voimaharjoittelun suhteen. Tutkittavat suorittivat 12 viikon voimaharjoittelujakson. Ennen voimaharjoittelujaksoa, sen keskellä ja jälkeen tutkittavat täyttivät unen laatua seuraavan PSQI-kyselyn sekä osallistuivat jalkaprässin maksimivoimamittauksiin. Tutkimukseen käytettiin dataa Pre-ex tutkimuksesta, joka toteutettiin Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Maksimivoima kasvoi kaikilla tutkittavilla 12 viikon tutkimusjakson aikana tilastollisesti merkitsevästi, mutta maksimivoiman kehityksessä ei ollut eroa ryhmien välillä. Parhaiten nukkuvilla unen laatu ei muuttunut, mutta muilla ryhmillä unen laatu parani. Unikyselyn alkumittausten ja maksimivoiman muutoksen välillä ei ollut eroa eikä korrelaatiota. Tämän tutkimuksen tulokset eivät täysin tue aiempaa tutkimusnäyttöä unen laadun vaikutuksista maksimivoimaan ja voimaharjoittelun vaikutuksista unen laatuun. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta.