Sisäisten kontrollien kehittäminen talouspalveluyksikössä - Salminen, Iina (2024)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa suomalaisen pörssiyhtiön talouspalveluyksikössä, erityisesti sisäisten kontrollien kehittämisen näkökulmasta. Viime vuosina sisäisen valvonnan rooli osana organisaatioiden riskienhallintaa ja liiketoimintaa on korostunut. Sen kehittämistä talouden organisaatioissa on tutkittu vain vähän, mikä tekee tutkimuksesta ajankohtaisen. Lisäksi tutkimuksen case-organisaation talouspalveluyksikön kontrollikatalogia ollaan parhaillaan päivittämässä, mikä tuo tutkimukselle käytännön merkitystä. Tutkimuksessa kuvataan case-organisaation talouspalveluyksikön nykyinen sisäisen valvonnan kontrollikatalogi eli tarkastellaan, mitä kontrolleja talouspalveluyksikössä on tunnistettu. Näitä kontrolleja verrataan case-organisaation sisäisen tarkastuksen tunnistamiin kontrolleihin, alan standardeihin ja aiempiin tutkimuksiin, jotta varmistutaan siitä, että kontrollit varmistavat talouden tuottaman tiedon luotettavuuden ja oikeellisuuden. Vertailun pohjalta esitetään kehitysehdotuksia siitä, miten sisäisiä kontrolleja tulisi kehittää ja dokumentoida. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys käsittelee riskienhallintaa ja sisäistä valvontaa erilaisten teorioiden ja mallien, kuten agenttiteorian, kolmen linjan mallin ja COSO-mallin avulla. Keskeisiä aiheita ovat sisäisten kontrollien arviointi, dokumentointi ja kehittäminen. Tutkimus on konstruktiivinen tapaustutkimus, jossa tutkimusaineistona toimivat case-organisaation talouspalveluyksikön ja sisäisen tarkastuksen kontrollikatalogit sekä sisäinen tiedosto riskien ja kontrollien määrittelystä. Aineistoa täydentävät haastattelut, jotka on toteutettu kontrollikatalogin kehittämiseen osallistuneen henkilön ja sisäisen tarkastuksen edustajan kanssa, jolloin sisäisestä valvonnasta on saatu kattavampi kuva. Tutkimustulokset osoittavat, että sisäistä valvontaa voidaan lähestyä monesta eri näkökulmasta. Kontrolleja kehittämällä pystytään varmistamaan talouden prosessien tuottaman tiedon ja raportoinnin luotettavuus ja oikeellisuus. Tulosten perusteella talouspalveluyksikön kontrollikatalogin kehitettäviä kohtia ovat muun muassa yleisesti dokumentaation parantaminen, kontrollien tarkentaminen varsinkin tapahtumatiheyden, automaattisuuden ja avainkontrollien määrittelyn osalta sekä käytäntöjen yhtenäistäminen eri maiden välillä.