Jääkiekkomaalivahdin katseen kohdistaminen - erot eliittien ja amatöörien välillä - Laukkanen, Juuso (2024)
Jääkiekkomaalivahdit jätetään usein pois tutkimuksista, sillä heidän pelipaikkansa ja tehtävänsä eroavat merkittävästi kenttäpelaajista. Tästä syystä jääkiekkomaalivahtien suorituskykyä rajoittavia tekijöitä tieteeseen pohjaten on yksiselitteisesti hankala eritellä. Näyttöä on kuitenkin saatu maalivahtien torjuntaa edeltävän viimeisen katseen kohdistuksen, quiet eyen, yhteydestä onnistuneeseen torjuntasuoritukseen staattisessa pelitilanteessa. Eroja eliittien ja amatöörien välillä ei ole tutkittu jääkiekkomaalivahdeilla, kuten ei myöskään katseen käyttäytymisestä dynaamisessa lajinomaisessa tilanteessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää katseen kohdistamisen eroja eliittien ja amatöörien välillä pelinomaisissa tilanteissa.