Forest biodiversity value and the structural characteristics of forests and polypore species - Silenius, Veera (2024)
Suomessa ei tällä hetkellä ole lahopuulajiston systemaattista seurantaverkostoa. Seuranta antaisi tärkeää tietoa lahopuulajistosta, joista noin 300 lajia on Suomessa uhanalaisia. Seurannan toteuttaminen mahdollisimman luotettavasti on tärkeää, sillä seurantojen tulokset vaikuttavat esimerkiksi suojelupäätöksiin. Suomen metsistä 95 % on talousmetsää, joten seurantoja kannattaa kohdentaa myös näille alueille suojelualueiden lisäksi. Zonation-ohjelmalla tehdyt valtakunnalliset metsien suojeluarvoanalyysit ovat mahdollisesti hyvä keino seurantaresurssien kohdentamiseen. Tutkimusalueita valitessa käytin Zonation-ohjelmalla tehdyistä kansallisista suojeluarvoanalyyseista saatua metsien monimuotoisuusarvoa. Aineiston luotettavuudesta ei ole täyttä varmuutta, ja gradussani tutkin, kuinka metsän todelliset rakennepiirteet ja sen kääpälajisto vastaa alueen monimuotoisuusarvoa. Lisäksi tutkin, kuinka erilaiset ympäristömuuttujat vaikuttavat alueen kääpäyhteisöihin. Tulosten mukaan monimuotoisuusarvon noustessa metsän lahopuun monimuotoisuus, elävän puuston tilavuus ja kääpälajiston määrä lisääntyi. Myös lahopuun määrä näytti lisääntyvän monimuotoisuusarvon noustessa, vaikka tulos ei ollutkaan merkitsevä. Monimuotoisuusarvoa voidaan siis luotettavasti käyttää seurannan kohdentamisessa erilaisiin metsiin.