Muikun (Corgonus albula) mäti- ja poikastiheyden sekä kutukannan arviointi Säkylän Pyhäjärvessä - Borg, Venla (2024)
Kalojen elinkierron tuntemus on oleellista kalakantojen kestävän kalastuksen ja suojelun kannalta. Muikku (Coregonus albula) on Suomessa merkittävä kaupallisen sisävesikalastuksen kohdelaji. Muikun tärkeästä asemasta huolimatta etenkin sen elinkierron varhaisiin vaiheisiin liittyy vielä avoimia kysymyksiä. Tässä tutkimuksessa oli tarkoitus arvioida mätimunien ja poikasten tiheyksiä ja levinneisyyttä osana muikun lisääntymisstrategiaa Säkylän Pyhäjärvessä. Lisäksi tavoitteena oli selvittää kutukannan koko. Mätitiheyksiä tutkittiin Pyhäjärvessä ensimmäistä kertaa uudenlaisella passiivisella mätikeräinmenetelmällä. Syksyllä 2022 150 mätikeräintä laskettiin 10 paikkaan neljään syvyysvyöhykkeeseen 0–12 m välille ja syksyllä 2023 12 paikkaan kolmeen syvyysvyöhykkeeseen 0–9 m välille. Mätimunia löytyi molempina vuosina kaikista näytepaikoista, mutta vain alle 6 m syvyydestä. Mätimunien tiheyksissä ei havaittu merkitseviä eroja paikkojen välillä, eikä syvyysvyöhykkeellä (0–3 m ja 3–6 m) havaittu olevan merkitsevää vaikutusta mätitiheyteen vuonna 2022. Vuonna 2023 puolestaan 0–3 m syvyydessä oli keskimäärin enemmän mätimunia 3–6 m verrattuna. Munien keskitiheysarvio oli koko järvessä 220 000 kpl ha-1 vuonna 2022 ja 120 000 kpl ha-1 vuonna 2023. Poikastiheyksiä tutkittiin standardoidulla menetelmällä keväällä 2023 ja 2024. Molempina vuosina poikasia havaittiin ympäri järveä. Poikastiheydet olivat merkitsevästi suuremmat keväällä 2023 kevääseen 2024 verrattuna. Mätimunien ja poikasten paikkakohtaisten tiheyksien välillä ei havaittu merkitsevää korrelaatiota. Kutukannan tiheysarvio naaraat ja koiraat yhteen laskien oli Pyhäjärvessä 2,1 kg ha-1 syksyllä 2022 ja 0,7 kg ha-1 syksyllä 2023. Mätikeräinmenetelmä toimi odotusten mukaisesti ja tuotti suhteellisen luotettavia tuloksia. Tämän tutkimuksen tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että muikun lisääntymiselle on luontaista mätimunien levittäminen laajasti ympäri järveä antaen munille ja kuoriutuville poikasille paremmat mahdollisuudet selviytyä vaihtelevissa ympäristöolosuhteissa.