Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa ja suolistomikrobisto - Liukonen, Jaana (2024)
Ei-alkoholiperäinen rasvamaksa on sairaus, jossa maksassa on yli viisi prosenttia rasvaa ilman muita rasvoittumisen syitä, kuten runsasta alkoholinkäyttöä. Taudin globaali vallitsevuus on 30 prosenttia. Suolistomikrobisto koostuu ihmiselle elintärkeistä mikrobeista, jotka vaikuttavat ihmisen terveyteen. Suolisto ja maksa ovat tiiviissä yhteydessä porttilaskimon välityksellä. Suolistomikrobiston koostumus on yhteydessä ei-alkoholiperäiseen rasvamaksaan. Tämän työn tavoitteena oli selvittää eroja suolistomikrobiston koostumuksessa ja ravitsemuksessa terveiden ja ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa sairastavien välillä. Tavoitteena oli myös selvittää, vaikuttaako ei-alkoholiperäinen rasvamaksa ravitsemuksen ja suolistomikrobiston väliseen yhteyteen. Tarkoituksena oli tuottaa lisää tutkimusnäyttöä siitä, vaikuttaako ravitsemus suolistomikrobiston koostumukseen terveillä ja ei-alkoholiperäistä rasvamaksaa sairastavilla samalla tavalla.