Vuorovaikutus yhteisöllisyyden rakentajana Crossfit -salilla - Rauhamäki, Venla (2024)
Yhteisöllisyydellä on merkittävä rooli organisaatioiden ja sen jäsenten välisessä toiminnassa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Yhteisöllisyyden rakentumisen kannalta vuorovaikutuksen rooli on tunnistettu merkittäväksi. Vuorovaikutuksessa organisaation jäsenet jakavat yhteisiä arvoja ja normeja ja koordinoivat toimintaa. Tutkielmassa yhteisöllisyyttä tutkittiin Crossfit -salilla, jota tarkasteltiin organisaationa. Yhteisöllisyys on Crossfittiin yleisesti liitetty ominaisuus, mutta vuorovaikutuksen roolia sen rakentumisessa ei ole viestintätieteellisestä näkökulmasta juurikaan tutkittu. Tässä tutkielmassa pyrittiin vuorovaikutusfunktioiden kautta luomaan kuva siitä, millainen vuorovaikutus yhteisöllisyyttä rakentaa. Tutkielman tavoitteena oli kuvata ja ymmärtää millaisten vuorovaikutusfunktioiden kautta yhteisöllisyys Crossfit -salilla rakentuu ja ilmenee sekä miten yhteisön jäsenet merkityksentävät yhteisöllisyyttä rakentavaa vuorovaikutusta. Tavoitteeseen vastattiin kahden tutkimuskysymyksen avulla, jotka olivat: 1. Miten yhteisöllisyys rakentuu vuorovaikutuksessa Crossfit -salilla? 2. Miten yhteisön jäsenet merkityksentävät yhteisöllisyyttä rakentavaa vuorovaikutusta Tutkielma toteutettiin laadullisella tutkimusotteella. Aineisto kerättiin kahdella eri aineistonkeruumenetelmällä. Tutkielmaa varten vuorovaikutusta havainnoitiin osallistuvana havainnointina Crossfit -salilla yhteensä yhdeksänä päivänä. Sen lisäksi samalta Crossfit -salilta haastateltiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla neljää jäsentä. Aineisto analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin avulla, jossa hyödynnettiin teoriaohjaavaa analyysitapaa. Tulokset osoittavat, että yhteisöllisyyden rakentuminen on kietoutunut vahvasti osaksi Crossfit -salilla käytävää jokapäiväistä vuorovaikutusta. Yhteisöllisyyttä rakennetaan niin harjoitteluun liittyvissä kuin harjoittelemiseen liittymättömissä vuorovaikutustilanteissa. Tuloksiksi muodostuneiden vuorovaikutusfunktioiden perusteella voidaan sanoa, että yhteisöllisyyttä rakentaa sekä suhde- että tehtäväkeskeinen vuorovaikutus ja yhteisöllisyyden rakentumiseen vaikuttavat salilla kaikki vuorovaikutukseen osallistuvat henkilöt roolista riippumatta. Yhteisöllisyys rakentuu tulosten mukaan seuraavien vuorovaikutusfunktioiden kautta: sosiaalisen tuen ilmaiseminen, suhteiden rakentaminen, toiminnan koordinointi, kokemusten jakaminen sekä huumorin ilmaiseminen. Tämän työn tulokset laajentavat olemassa olevaa tietoa yhteisöllisyyttä rakentavasta vuorovaikutuksesta Crossfit - salilla, jota tarkasteltiin organisaationa ja lisäävät ymmärrystä siitä, millainen vuorovaikutus vuorovaikutusfunktioiden tasolla yhteisöllisyyttä rakentaa. Asetelman myötä tutkimus tarjosi myös mielenkiintoista tietoa yhteisöllisyydestä organisaatioissa. Tässä työssä tarkasteltiin yhteisöllisyyttä yhdellä jyväskyläläisellä Crossfit -salilla, mutta tulevaisuudessa tutkimuksessa voitaisiin vertailla vuorovaikutusfunktioiden ilmenemistä eri salien välillä tai erilaisissa organisaatioissa esimerkiksi työelämän kontekstissa.