ESG and Financial Performance in the Nordic Countries: the Moderating Role of Board Gender Diversity - Mahonen, Sanni (2024)
Kestävyysajattelun tärkeys on lisääntynyt nopeasti kaikkialla maailmassa. Samanaikaisesti sijoittajien kiinnostus on siirtynyt tuottojen kasvusta ja varallisuuden maksimoinnista kohti kestävämpää kasvua. Siten yrityksillä on paine vastata sijoittajien vaatimuksiin kestävyydestä pitääkseen heidät yhä sijoittajina. Kestävyystoimien yhdistäminen keskeisiin liiketoimintakäytäntöihin vahvistaa yrityksen ja sijoittajan välistä suhdetta sekä antaa todennäköisesti yritykselle kilpailullista etua. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella ESG suoriutumisen ja taloudellisen suoriutumisen välistä suhdetta. ESG suoriutuminen tarkoittaa ympäristöllistä, sosiaalista ja hallinnollista suoriutumista ja siitä on muodostunut vakiintunut termi kuvaamaan kestävyystoimia. ESG suoriutumisen ja taloudellisen suoriutumisen välisen suhteen tutkimisen lisäksi tässä tutkimuksessa tutkitaan sitä, miten naisten osuus yrityksen hallituksessa vaikuttaa kyseiseen edellä mainittuun suhteeseen. Sekä ESG että hallituksen sukupuolten välinen tasa-arvo ovat ajankohtaisia teemoja, joita on hyödyllistä tutkia eri konteksteissa. Koska tässä tutkimuksessa tutkitaan kyseisten muuttujien vaikutusta yrityksen taloudelliseen suoriutumiseen, tämä tutkimus on hyödyllinen ennen kaikkea yritysten kannalta. Tämä tutkimus koostuu 465 julkisesta listatusta yrityksestä pohjoismaissa (Suomi, Norja, Ruotsi ja Tanska) ja tutkimusajanjakso on 2006–2022. Kaikki tässä tutkimuksessa käytetty data on kerätty LSEG datapalvelusta. Taloudellista suoriutumista kuvataan sekä ROA:n että Tobin's Q:n avulla. Regressioanalyysistä saatujen tulosten mukaan ESG:n ja ROA:n välinen suhde ei ole merkitsevä. Ympäristöllisen tekijän ja ROA:n välinen suhde on kuitenkin positiivinen ja merkitsevä. Tämä korostaa ympäristöllisen sitoutumisen tärkeyttä pohjoismaissa. Kuten ennen analyysiä odotettiin, ESG:n ja Tobin's Q:n välinen suhde on neutraali. ESG:n ja taloudellisen suoriutumisen välinen suhde on vahvempi yrityksissä, joiden hallitus on sukupuolten osalta monimuotoisempi. Yritysten tulisi valita enemmän naisia hallitukseen, sillä se parantaa sekä ESG suoriutumista, että taloudellista suoriutumista. ESG:n ja taloudellisen suoriutumisen välisen suhteen tutkiminen on ajankohtaista myös tulevaisuudessa, koska ESG raportointi on yhä melko uusi teema yrityksissä. Lisäksi uusia direktiivejä julkaistaan jatkuvasti, josta esimerkkinä on CSRD direktiivi, jonka mukaan kaikkien isojen yritysten, mukaan lukien listattujen ja listaamattomien yritysten, tulee raportoida niiden kestävyystoimista.