Uuden hyperspektrikuvantamismenetelmän arviointi epälineaarisessa ongelmassa spektrienerottelualgoritmia käyttäen - Riihimäki, Johanna (2024)
Hyperspektrikuvantaminen on edistyksellinen kuvantamismenetelmä, jonka avulla kuvauskohteesta voidaan saada ihmissilmien havaitsemattomissa olevaa informaatiota. Menetelmää on hyödynnetty esimerkiksi lääketieteessä ja elintarviketeollisuudessa. Tässä tutkielmassa arvioidaan uuden Teknologian Tutkimuskeskuksen (VTT) kehittämän valonlähdelaitteen (TLS) käyttöön perustuvan hyperspektrikuvantamismenetelmän suorutumista haastavassa, epälineaarisessa ongelmassa verrattuna kaupallisesti saatavilla olevaan Specim IQ-hyperspektrikameraan. Uusi kuvantamismenetelmä suoriutui analyyseistä hyvin, etenkin vertailukohtana käytettyyn kameraan verrattuna. Tulosten perusteella voidaan sanoa, että uusi valonlähdelaite vaikuttaa lupaavalta ja sen käyttö tuo mukanaan etuja kaupalliseen kuvantamismenetelmään verrattuna.