Miksei kukaan huomaa ja puutu? : vanhempien haitallisen päihteidenkäytön vaikutuksia lapsiin - Jalovaara, Henna (2024)
Kanditutkielman tarkoituksena on tuoda näkyväksi, miten vanhemman haitallinen/ ongelmallinen päihteidenkäyttö vaikuttaa lasten elämään. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, joka pohjautuu aiempiin tutkimuksiin. Tutkielman tutkimusaineisto koostuu 2 väitöskirjasta, 1 lisensiaatintyöstä, 7 artikkelista, joista 5 on kansainvälisiä artikkeleita. Aineisto koostuu lapsuuttaan parhaillaan elävien kokemuksista, lapsuuttaan muistelevilta aikuisilta. sekä osassa tutkielman artikkeleissa on tutkittu jo aiemmin tehtyjen tutkimusten ja tilastojen perusteella sitä, miten vanhempien haitallinen päihteidenkäyttö vaikuttaa lapsen hyvinvointiin sekä päihteidenkäytön yhteyttä lasten ongelmiin. Tutkimusaineiston tulosten perusteella vanhempien päihteiden käyttö koskettaa lapsia maailmanlaajuisesti, myös vaikutukset ovat samankaltaisia. Ilmiö on myös Suomessa yleinen ja aiheuttaa monenlaisia vaikutuksia lasten elämään. Tutkimusaineiston perusteella voidaan todeta, että päihteitä haitallisesti käyttävät vanhemmat laiminlyövät lasten tarpeita. Lapset joutuvat ottamaan vastuuta itsestään ja hoitamaan arjen asioita ilman aikuisen tukea ja apua. Isommat sisarukset huolehtivat pienemmistä sisaruksista ja lapset huolehtivat myös päihteitä käyttävistä vanhemmistaan. Lasten nukkuminen kärsii ja univaje vaikuttaa lasten koulunkäyntiin ja keskittymiseen. Tutkimusaineiston tulokset osoittavat, että vanhemman päihteiden käyttö lisää riskiä väkivallan eri muodoille. Lapset kokevat myös erilaisia negatiivia tunteita pelon lisäksi, kuten häpeää ja vanhemman ongelmaa salaillaan. Vanhemman haitallien päihteiden käyttö kasvattaa lasten riskiä erilaisille käytöshäiriöille. Lapsilla on myös suurempi riski mielenterveyden ongelmiin ja päihteidenkäytön aloittamiseen teini-iässä. Lapsen selviytymistä tukee yksikin välittävä ja luotettava ihminen. Myös sisarussuhteet ovat lapsille voimavara. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että vaikka selkeää syy yhteyttä ei pystytä todentamaan, on vanhemman haitallinen päihteidenkäyttö riski lapsen kasvulle ja kehitykselle. Matalan kynnyksen tuki ja ennaltaehkäisevä työ auttavat lapsia kertomaan perheen tilanteesta, jolloin koko perhettä voidaan helpommin auttaa.