The reduction of organisation's biodiversity footprint with sustainability criteria – A case study in public procurement - Tuunanen, Silja (2024)
Ihmiskunnan tuotantotavat ja kulutustottumukset ovat aiheuttaneet useita globaaleja ympäristöongelmia, kuten heikentäneet ekosysteemien tilaa sekä aiheuttaneet luontokatoa ja ilmastonmuutosta. Vaikka kansainvälinen yhteisö on tunnistanut luonnon olevan yksi ihmiskunnan tärkeimmistä pääomista, maailmanlaajuista luonnon monimuotoisuuden hupenemista eli luontokatoa ei ole saatu pysäytettyä. Luontokato uhkaa ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta, taloudellisen toiminnan ylläpitoa sekä kokonaisvaltaisen kestävyysmurroksen saavuttamista. Ruoan tuotannolla ja kulutuksella on merkittävä vaikutus globaaliin luontokatoon etenkin sen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja elinympäristöjen tuhoutumisen kautta. Julkisilla organisaatioilla on mahdollisuus vaikuttaa omien hankintojensa luontojalanjälkeen, eli luontohaittoihin, esimerkiksi kulutushyödykkeiden, kuten ruoan kautta.