Nuoret hoivaajat vammaisen vanhemman perheessä - Hosio, Leena (2024)
Tutkielmassa tarkastellaan nuoria hoivaajia, jotka hoivaavat ja auttavat kotonaan vammaista vanhempaansa ja ottavat ikäistään enemmän vastuuta vanhemman hyvinvoinnista ja kodista. Tutkielmalla tuodaan näkyväksi, millä tavalla vanhemman auttaminen ja hoiva näyttäytyvät nuoren arjessa, millaisia merkityksiä vanhemman hoivalla on nuoren omassa elämässä ja minkälainen rooli palvelujärjestelmällä on nuoren hoivaajan elämässä. Tutkielman lähestymistapa on fenomenologis-hermeneuttinen ja siinä tutkitaan nuorten hoivaajien kokemuksia ja heidän niille antamia merkityksiä vammaisen vanhemman hoivan kontekstissa, tavoitteena lisätä ymmärrystä ilmiötä kohtaan. Aineisto on hankittu haastattelemalla nyt jo täysi-ikäisiä henkilöitä, jotka ovat alaikäisenä toimineet fyysisesti vammaisen vanhempansa hoivaajina.