Akillesjänteen uudelleenrepeämien riskitekijät ei-operatiivisesti hoidetuilla miehillä - Aho, Jukka (2024)
Akillesjänne on ihmisen vahvin jänne, mutta silti sen repeämä on tyypillinen jännevamma esiintyvyyden ollessa jopa 32 vammaa 100000 henkilövuotta kohden. Akillesjänteen uudelleenrepeämä on harvinainen ja melko huonosti tunnettu akillesjänteen repeämän hoidon komplikaatio. Tyypillisin ajankohta uudelleenrepeämälle on noin 100 vuorokautta alkuperäisestä repeämästä, minkä lisäksi hoitolinjasta riippumatta on erotettavissa kuukauden sisään ortoosihoidon päättymisestä ajoittuva riskijakso. Systemoidun kirjallisuuskatsauksen perusteella akillesjänteen uudelleenrepeämän riskitekijöitä saattavat olla nuorempi ikä, miessukupuoli sekä pitkittynyt kipsi-immobilisaatio ilman kuormitusta. Tämän pro-gradu -tutkielman tarkoitus on kartoittaa akillesjänteen uudelleen repeämän riskitekijöitä ei-operatiivisesti hoidetuilla miehillä ja sitä, miten uudelleenrepeämän saaneet koehenkilöt mahdollisesti eroavat heistä, jotka uutta repeämää eivät ole saaneet.