Generatiivisen tekoälyn käyttö konsultointityössä - Ilkka, Kasperi (2024)
Generatiivinen tekoäly on viime aikojen merkittävimpiä teknologisia läpimurtoja ja sen suosio on kasvanut nopeasti maailmanlaajuisesti. Sen vaikutukset näkyvät sekä yksilöiden että yhteiskunnan tasolla, ja se on noussut keskeiseksi puheenaiheeksi nykypäivän teknologiavetoisessa maailmassa. Konsultointi on jatkuvasti kasvava toimiala, joka tarjoaa monipuolisia palveluita ja kattaa laajan kirjon eri toimintoja. Moninaisuuden ansiosta konsultointiala pystyy vastaamaan erilaisten yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin, olipa kyseessä pienet organisaatiot tai globaalit konsernit. Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkit-tiin generatiivista tekoälyä ja sen hyödyntämistä konsultointialan työtehtävissä, ottaen huomioon sen haasteet ja rajoitukset. Tutkimuksen kirjallisuusosio toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa hyödynnettiin ajankohtaisia ja relevantteja tutkimuksia aiheesta. Tutkimuksen empiirinen osio puolestaan toteutettiin laadullisella menetelmällä, jossa haastateltiin konsultointialan asiantuntijoita puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Tutkimuksen havaintojen valossa voidaan todeta, että generatiivinen tekoäly voi tarjota konsultointialalle merkittäviä mahdollisuuksia tehostaa konsultoinnin työprosesseja. Kuitenkin sen onnistunut hyödyntäminen vaatii huolellista suunnittelua ja eettistä harkintaa sekä oikeudenmukaista käyttöä.