Suomalaisen talouspolitiikan retoriikkaa : retorinen analyysi valituista valtiovarainministeriön julkaisuista vuosilta 2006 & 2022 - Nyroos, Max (2024)
Tutkielma tarkastelee talouspoliittista retoriikkaa valituissa valtiovarainministeriön julkaisuissa, esitellen julkaisujen talouspoliittista linjaa, ja sitä, miten linjaa perustellaan retoriikan keinoin. Työ sisältää metodiosuuden, joka avaa käytettyä metodia, erinäisiä retorisia työkaluja, sekä suomalaiselle talouspolitiikalle tyypillistä retoriikkaa. Tätä seuraa katsaus talouspolitiikan moraalisiin näkökulmiin, sekä lyhyt pohjustus talouspoliittisen retoriikan taloustieteellisistä perustuksista. Varsinainen analyysi kohdistuu kahteen valtiovarainministeriön julkaisuun vuosilta 2022 ja 2006. Työssä analysoin tekstien retoriikkaa metodiosuudessa eriteltyä lukuohjetta noudattaen. Erityisen kiinnostuksen kohteena on julkaisujen ilmentämät talouspoliittiset linjat, ja kuinka linjoja perustellaan. Lopuksi tuon tärkeimmät päätelmäni yhteen, vertaillen samalla julkaisujen talouspoliittista linjaa ja retoriikkaa suhteessa toisiinsa. Julkisen talouden tila on heikentynyt vuodesta 2006 vuoteen 2022. Samalla valtiovarainministeriön retoriikka on koventunut, toimenpide–ehdotusten, päätösten ja niiden perustelujen noudattaessa uusklassista talousoppia niin vuoden 2006 kuin vuoden 2022 julkaisussakin. Vallitsevaa talouslinjaa ja talouspolitiikan retoriikkaa leimaa vaihtoehdottomuus.