Embodied cognition in prevention of musician’s musculoskeletal problems in learning environment : an integrative review - Marttinen, Alina (2024)
Oletukseni mukaan vähäinen keskittyminen motoristen taitojen kehitysvaiheisiin, moniaistiseen kehitykseen sekä soittimen opetteluun liittyvään ergonomiaan lisää tuki- ja liikuntaelimistön oireiden esiintyvyyttä ammattimuusikoiden keskuudessa. Tämä opinnäytetyö on tehty integroivana katsauksena syntetisoimalla uuden sukupolven kognitio tiedettä ja muusikoiden tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien ennaltaehkäisyn tutkimusta sekä sen soveltamia mahdollisuuksia oppimisympäristöön tunnistaen musiikillisen harjoituksen ennaltaehkäisevän, hyvinvointia edistävän sekä keholliskognitiivisen roolin. Opinnäytetyö tehtiin integroivana kirjallisuuskatsauksena, joka analysoitiin ja syntetisoitiin induktiivista tutkimus suunnitelmaa hyödyntäen temaattisen, vertailevan sekä sisältöanalyysimenetelmien avulla käyttäen kriittistä tulkin taa ja kerronnallista yhteenvetoa, jotka soveltuvat sekamenetelmä- tutkimuksen synteesiin. Tiedonhaku suoritettiin 11.10.2023. Sisällytin 11 tutkimusta kvalitatiiviseen synteesiin, joista 8 oli tutkimusartikkeleita ja 3 väitöskirjoja. Mukana olevat tutkimukset painottivat soitonopetusmenetelmiä, kokonaisvaltaista ennaltaehkäisyä sekä uuden sukupolven kognitiotiedettä musiikillisessa oppimisympäristössä. Synteesi kehittyi kahden korkean tason teeman ympärille: 1) kehollisuus ja keholliskognitiivinen itsesäätely ja 2) ympäristö kognitiivisissa strategioissa. Synteesin perusteella uuden sukupolven kognitiotieteen tutkimusohjelma voisi tuoda lisäarvoa muusikoiden tuki- ja liikuntaelimistön ongelmien ennaltaehkäisyn kehitykseen huomioiden somaattisten menetelmien aisti- ja huomionhallintakeskeisiä näkökulmia sekä kehollisia ja ympäristöön liittyviä vihjeitä oppimisympäristössä, kehollisen musiikkikognition näkökulmia, kehollisuuteen liittyviä ontologisia kysymyksiä sekä useita ympäristön hyödyntämiseen liittyviä opetuskäytännön näkökohtia.