Havaitun visuaalisen käytettävyyden vaikutus esteettisyys-käytettävyysefektiin - Valminen, Johanna (2024)
Hyvän ja sujuvan visuaalisen teknologiakokemuksen tarjoaminen on olennainen osa onnistunutta käyttöliittymäsuunnittelua. Tällainen kokemus rakentuu useista tekijöistä, jotka yhdessä vaikuttavat siihen, miten käyttöliittymät koetaan. Perinteisesti visuaalista teknologiakokemusta lähestytään esteettisen miellyttävyyden ja havaitun käytettävyyden kautta. Sittemmin on tunnistettu myös kolmas keskeinen ulottuvuus — havaittu visuaalinen käytettävyys, joka viittaa visuaalisen sisällön tulkinnan helppouteen. Tämä ulottuvuus ottaa huomioon visuaalisen kokemuksen taustalla vaikuttavat kognitiiviset päättelyprosessit ja merkitysten luonnin, jotka liittyvät siihen, kuinka käyttöliittymän visuaalista sisältöä mentaalisesti ymmärretään. Havaittu visuaalinen käytettävyys on kuitenkin vielä suhteellisen vieras käsite HCI:ssa, minkä johdosta sen ja muiden visuaalisen kokemuksen ulottuvuuksien suhde on edelleen tutkimatonta aluetta. Esteettisyyden ja käytettävyyden tiedetään ennestään vaikuttavan toisiinsa ja tätä yhteyttä kutsutaan esteettisyys-käytettävyys-efektiksi. Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan, onko havaitulla visuaalisella käytettävyydellä vaikutusta kyseiseen efektiin. Tutkimuksessa osallistujat (N = 72) arvioivat viiden verkkosivun näyttökuvan kautta sivujen esteettistä miellyttävyyttä, havaittua käytettävyyttä ja havaittua visuaalista käytettävyyttä. Tutkimuksen tulosten valossa havaittu visuaalinen käytettävyys välittää merkittävästi esteettisyyden ja käytettävyyden suhdetta. Muovaavaa vaikutusta ei havaittu. Tulokset korostavat havaitun visuaalisen käytettävyyden keskeistä roolia sekä esteettisyys-käytettävyys-efektin taustatekijänä että visuaalisen kokemuksen ulottuvuutena. Samalla tulokset korostavat sen merkitystä käyttöliittymäsuunnittelussa. Koska havaittu visuaalinen käytettävyys toimii tärkeänä linkkinä esteettisyyden ja käytettävyyden välillä, helposti tulkittavaa visuaalista sisältöä ei tule nähdä vain hyvänä ominaisuutena, vaan pikemminkin oleellisena edellytyksenä onnistunutta käyttöliittymäsuunnittelua, joka mahdollistaa esteettisyyden ja käytettävyyden toimivan yhteisvaikutuksen. Aiheen tutkimusta on kuitenkin tarpeen vielä jatkaa, jotta saadaan syvempi ymmärrys havaitun visuaalisen käytettävyyden taustalla ilmenevistä prosesseista sekä visuaalisen kokemuksen ulottuvuuksien vuorovaikutussuhteista.