Dangerous talk : modern representations of psychopathy portrayed through language use in three 21st century motion pictures - Sormunen, Antti (2024)
Psykopatia on ainakin vielä toistaiseksi yleiseen tautiluokitukseen kuulumaton antisosiaalinen persoonallisuushäiriö, johon liitetään mm. psykopaateille ominaisten tunne-elämän puutteiden, luonnehäiriöiden sekä näistä usein seuraavien sosiaalisten vaikeuksien ja rikollisten toimintojen lisäksi myös jonkintasoista aivotoiminnallista ja hermostollista poikkeavuutta. Psykopatia on ollut 1800-luvulta lähtien vahvasti esillä niin julkisessa keskustelussa, kriminaalipsykologiassa kuin populaarikulttuurissakin. Erinäisiä tulkintoja psykopaattisista hahmoista on nähty jo yli vuosisadan ajan myös elokuvissa, ja monista näistä fiktiivisistä henkilöistä on muodostunut ikonisia populaarikulttuurin kulmakiviä. Maisterintutkielmani keskiössä on kolmen psykopaattisen elokuvahahmon representaatio.