Log Management Best Practices in Cloud Based Software Development Lifecycle, Expert Analysis - Alavesa, Piia (2024)
Lokit ovat tärkeitä, koska ne kertovat järjestelmän tilasta, ja niiden avulla voidaan tunnistaa minkä tahansa tyyppiset kyberhyökkäykset tai luoda tietopohjainen kuva käyttäjien työtavoista. Monet viimeaikaiset lait ja standardit pakottavat lokinhallintaan. NIS2 direktiivi pakottaa tietyt valmistajat huomioimaan lokinhallinnan ja -käsittelyn ohjelmistokehitysprosessin vaiheissa. Ohjelmistohallinnan automaatiota tulisi edistää myös standardien IEC 62443 ja ISO 27001 mukaisesti. Tämä sisältää lokinhallintatyökalujen ja työkaludokumentaation, lokinhallintatoimintojen teknisen ohjeistuksen ja tiedon jakamisen lokinhallintahenkilöstölle. ISO 27001 jopa mainitsee yhdeksi menetelmistään sen, että turvallinen SDLC tulee määrittää ja käyttöönottaa. Kohdeorganisaatio toimii globaalin ohjelmistokehityksen (GSD) kontekstissa, jossa työtä tehdään useassa paikassa samanaikaisesti. Siksi on vielä tärkeämpää, että tietoturvavaatimuksista ollaan tietoisia ja käytetään sertifiointia. Nämä ovat mahdollisia keskittämällä lokinhallintaa esimerkiksi työkaluilla kuten keskitetyllä lokinhallinnalla (CLM), sovituilla menettelyillä ja rakentamalla monet lokinhallinnan edellyttämistä toiminnoista pilvialustaan. Tutkimusmenetelmänä on asiantuntija-analyysi laadullisin haastatteluin ja kyselyin kuudelle asiantuntijalle, joilla on usean vuoden kokemus aihealueesta. Tutkimus kerää asiantuntijoiden näkemykset lokinhallinnan parhaista käytännöistä huomioiden myös lainsäädännön, standardit ja kirjallisuuskatsauksen sekä artikkelit aiheesta. Kerätty materiaali analysoitiin koodaamalla ne ohjelmistokehitysprosessin, työkalujen, lokeihin liittyvien vaatimusten ja toimintojen pohjalta induktiivisesti. Tämä tutkimus päättelee, että lokinhallintatoimintojen tulee perustua ohjelmistokehityksen elinkaareen (SDLC). Keskittymällä ratkaisujen rakentamisprosessiin voidaan varmistaa, että rakennettava tuote on laadukas. Jokainen asiantuntija oli samaa mieltä, että hyvin määritelty pilviarkkitehtuuri auttaa varmistamaan, että monet lokeihin liittyvät vaatimukset käsitellään oikein. Yhtä tärkeää on määrittää standardoidut lokinhallintaprosessit työskentelytavoiksi, kuten lokitarkastuksiksi, turvallisten koodauskäytäntöjen, kuten OWASP:n (Open Worldwide Application Security Project) noudattaminen ja SDLC-prosessia tukevien työkalujen, kuten Jiran, käyttö työn organisointiin ja seurantaan.