Työpaikan ikävitsailun tulkinnat : nettikeskustelijoiden tulkintoja työpaikan ikävitseistä - Siekkeli, Kaisa (2024)
Huumorilla voi olla työyhteisölle negatiivisia vaikutuksia eikä huumorin haitallisuutta ole aina helppo tunnistaa. Tämän tutkielman tavoitteena on avartaa käsityksiä huumorin monitulkintaisuudesta sekä sen mahdollisista negatiivisista vaikutuksista työyhteisöön. Lähestyn aihetta tutkimuskysymyksillä: Miten ikään liittyvää työpaikkahuumoria tulkitaan internetin keskustelupalstalla ja mitä seurauksia tällaisella vitsailulla voi olla? Tutkielman aineistona käytän Vauva.fi-viestiketjua, joka käsittelee ikään liittyvää huumoria työpaikalla. Analyysissä hyödynnän niin keskustelun aloitusviestiä kuin siihen vastaavia kommentteja. Tarkastelen viestejä teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Ohjaavana teoriana toimii erityisesti huumorityylit sekä laajemmin huumorin negatiivisia vaikutuksia koskeva kirjallisuus. Teoriaohjaavan sisällönanalyysin tuloksena ikävitsien tulkinnoista syntyy kolme luokkaa: ikävitsit aggressiivisena huumorina, ikävitsit yhdistävänä huumorina sekä ikävitsit työpaikkakiusaamisena. Tutkimustulos osoittaa, että ikään liittyvää huumoria voidaan tulkita hyvin eri tavoin. Tulkinnat ovat osittain jopa vastakkaisia. Huumorin monitulkintaisuus voi vaikeuttaa sen haitallisuuden tunnistamista. Huumori voi ulkopuolisille näyttäytyä hauskanpitona, mutta kätkeä sisäänsä negatiivisia seurauksia. Ikään liittyvän huumorin mahdolliset negatiiviset fysiologiset seuraukset voivat aiheuttaa myös organisaation toiminnalle haittaa. Tutkimusaihe on siis tärkeä niin organisaatioiden toiminnan kuin työntekijöiden hyvinvoinninkin kannalta.