Venäjän hybridivaikuttaminen Ukrainassa 2014-2023 - Mannberg, Matti (2024)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten Venäjän hybridivaikuttaminen on ilmennyt Ukrainassa vuosina 2014–2023. Tutkimuksen aihe valittiin tarkasteltavaksi, koska aiheesta ei ollut aiempaa kokonaisvaltaista tutkimusta, joka pyrkisi ottamaan huomioon kaikki yhteiskunnan osa-alueet, joihin hybridivaikuttamista on kohdistettu. Venäjän hybridivaikuttamisen keinojen, toimijoiden ja toimialueiden ymmärrys 2020-luvun turvallisuustilanteessa on varautumisen kannalta tärkeää. Venäjän hybridivaikuttamista on tarkasteltu niiden valtiollisten ja ei-valtiollisten toimijoiden kautta, jotka ovat olleet kaikista aktiivisimpia Ukrainassa, ja joista löytyi eniten varmennettua tietoa. Tutkimus toteutettiin narratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Tutkimusaineisto analysoitiin teorialähtöisellä sisällönanalyysilla käyttämällä Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksen (Hybrid CoE) käsitteellistä mallia. Käsitteellinen malli on luotu hybridivaikuttamisen analysoimiseen. Käsitteellinen malli mahdollisti kerätyn aineiston laaja-alaisen analysoinnin useilla yhteiskunnan eri toimialueilla sekä hybridivaikuttamisen jaottelun eskalaation eri vaiheisiin. Analyysia tukevana taustateoriana käytettiin Venäjän strategisen kulttuurin teoriaa, jonka mukaan Venäjällä on tarve pitää tiettyjä valtioita vaikutuspiirissään, pyrkiä ennakoivasti vaikuttamaan vastustajaan useilla eri keinoilla ja, että se on jatkuvasti uhattuna. Analyysista saadut tulokset jaoteltiin toimialueittain, minkä jälkeen niistä muodostettiin eskalaation vaiheisiin sidotut havainnot. Tutkimuksen tulokset osoittivat Venäjän olleen varsin aktiivinen hybridivaikuttamisessaan Ukrainaa vastaan heti tarkastelujakson alusta alkaen. Venäjän hybridivaikuttaminen Ukrainassa pystytään jakamaan käsitteellisen mallin vaiheisiin: vuosien 2014–2020 aikana Venäjä toimi pohjustamis- ja destabilisaatiovaiheissa luoden edellytykset vuoden 2021 lopussa aloitetulle pakottamisvaiheelle. Venäjä on käyttänyt hybridivaikuttamisessaan useita eri toimijoita ja vaikuttanut monipuolisesti eri toimialueilla. Erityisesti Venäjän hybridivaikuttamisessa ovat painottuneet kyber- ja informaatiovaikuttaminen, mutta myös taitava venäjänkielisten vähemmistöjen hyödyntäminen hybridioperaatioissaan. Venäjä kykenee kasvattamaan hybridioperaatioidensa intensiteettiä nopeasti ja kehittämään toimintaansa. Venäjä pyrkii hybridivaikuttamisellaan saavuttamaan poliittiset tavoitteensa – tarvittaessa käyttäen kaikkia keinoja.